Dom / LJUDI / Rezultati Eurobarometra – novi rekordi u potpori Europskoj uniji; ponovno raste potpora i u Hrvatskoj
5th Anniversary of Croatia's accession to the EU
5th Anniversary of Croatia's accession to the EU

Rezultati Eurobarometra – novi rekordi u potpori Europskoj uniji; ponovno raste potpora i u Hrvatskoj

Posljednje istraživanje javnog mnijenja provedeno u rujnu jasno ukazuje na trend rasta povjerenja u EU pa tako rekordnih 68% ispitanika vjeruje da njihova zemlja ima koristi od EU članstva.

 

Prema Eurobarometru – istraživanju stavova javnosti o EU – sve više građana smatra da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu (62%)  i kako joj omogućuje razne koristi (68%). Riječ je o najvećoj izmjerenoj potpori od 1983.

 

I u Hrvatskoj raste broj građana koji kažu kako zemlja ima koristi od EU članstva (66%). Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti. U porastu je i broj ispitanika koji ocjenjuju kako je pripadnost EU dobra stvar: 44%,  što je 8 % više u odnosu  na istraživanje Eurobarometra iz travnja. Postotak građana koji se negativno očitovao o EU članstvu ostao je isti: 14%.

 

48% Europljana smatra da  je njihov glas u EU bitan, a u Hrvatskoj ta brojka ima trend stabilnog rasta u posljednjih godinu dana i doseže čak 61% (2 postotna boda više nego u istraživanju prošlog Eurobarometra provedenog u travnju). Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma.

 

Jesensko istraživanja Eurobarometra ukazuje i izazove. 79%ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje prema političkim strankama, a 64% posto nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Puno pozitivnije hrvatski građani ocjenjuju demokratske procese u EU: 51% kaže da su u zadovoljni, a 40% izražavaju nezadovoljstvo.

 

EU i Brexit

 

Prema gotovo svim pokazateljima, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 2016. I predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o Brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti EU članstva.

 

„U razdoblju u kojem se finalizira dogovor o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, objavljene brojke govore o rastućom razumijevanju o koristima Europske unije diljem kontinenta. Zabrinutost i izazovi s kojima se suočavaju obični građani u europskim članicama zahtijevaju zajednički pristup, a on traži stalnu suradnju i solidarnost na EU razini“,poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

 

Glavni koordinator EP-a za Brexit Guy Verhofstadt: „Činjenica da se 51% ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu izjasnilo za ostanak u EU, zorni je podsjetnik na duboke podjele koje se vezuju uz odluku o Brexitu; ali isto tako i na potrebu pronalaska održivog i bliskog dugoročnog partnerstva u budućnosti, u obliku širokog i čvrstog sporazuma o  pridruživanju. Iako moramo biti spremni na sve mogućnosti, čini se da niti u Ujedinjenom Kraljevstvu niti drugdje u EU nema želje za takozvanim tvrdim Brexitom, ili za skupi scenarij bez izlaska bez dogovora. Nadam se da će ishod pregovora u konačnici biti odraz te činjenice.“

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 × osam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>