Dom / LJUDI / Rezultati Eurobarometra – istraživanje javnog mnijenja bilježi rekordnu potporu Europskoj uniji unatoč Brexitu
Press seminar for audio-visual media - ' #EUElections2019 - one year to go '- Eurobarometer “One year to the EE19”
Press seminar for audio-visual media - ' #EUElections2019 - one year to go '- Eurobarometer “One year to the EE19”

Rezultati Eurobarometra – istraživanje javnog mnijenja bilježi rekordnu potporu Europskoj uniji unatoč Brexitu

Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno godinu dana prije nadolazećih europskih izbora u svibnju 2019., potvrđuje stalni rast potpore građana Europskoj uniji.

 

Samo godinu dana do sljedećih europskih izbora, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izložit će rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnijenja o Europskoj uniji. Istraživanje Eurobarometra provedeno u travnju 2018. godine na uzorku od 27 601 ispitanika iz 28 zemalja članica otkriva kako u prosjeku 60 % građana vjeruje da je članstvo u Uniji pozitivno za njihovu zemlju, a dvije trećine ispitanika smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji. To je najveći zabilježeni postotak potpore od 1983. godine.

 

Gotovo trećina ispitanika već zna datum sljedećih europskih izbora, a 50 % se zanima za izbore. Općenito, proces „Spitzenkandidaten” percipira se kao pozitivan razvoj za europsku demokraciju i gotovo polovica ispitanika izjašnjava se da ih taj isti proces uvelike motivira na glasanje. Gotovo tri četvrtine građana žele da taj proces odabira kandidata poprati stvarna debata o europskim temama i budućnosti Europske unije.

 

Upitani o specifičnim temama koje ih zaokupljaju, ispitanici u izbornoj kampanji najviše žele čuti o borbi protiv terorizma (49 %), a slijedi ju nezaposlenost mladih (48 %), imigracija (45 %) te gospodarstvo i rast (42 %). Otprilike trećina Europljana navodi borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (35 %), dok su promicanje ljudskih prava i demokracije kao i socijalna zaštita europskih građana zastupljeni kod 32 % ispitanika.

 

Glavnina ispitanika i dalje je zadovoljna načinom na koji demokracija funkcionira u njihovoj zemlji (55 %) i u EU (46 %), a polovica ispitanika ne smatra pojavu novih stranaka ili političkih pokreta usmjerenih protiv establišmenta kao prijetnju demokraciji. Većina ispitanika (56 %) vjeruje da takve nove političke stranke mogu biti nositelji promjene – dok jasnih 70 % ispitanika upozorava nove stranke da „samo biti protiv nečega ne poboljšava ništa”.

 

Sveobuhvatno, istraživanje ukazuje na rastući interes za Europsku uniju, kao i rastuće uvjerenje da građani mogu kreirati budućnost ako glasaju na izborima sljedeće godine.

 

Rezultati za Hrvatsku

 

Gotovo polovica hrvatskih građana (49 %) neutralno misli o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, dok 36 % ispitanika smatra da da je to za zemlju dobra stvar (u odnosu na europski prosjek od 60 %). Smanjenje je to od 7 postotnih bodova u odnosu na istraživanje iz listopada prošle godine. Većina hrvatskih ispitanika (59 %) smatra da je njihov glas bitan u Europskoj uniji, no, istovremeno, njih 46 % smatra da se stvari u Uniji kreću u lošem smjeru.

 

Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tijekom kampanje za nadolazeće europske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih (68 %), gospodarstvo i rast (61 %), socijalnu zaštitu građana EU (48 %) te prava potrošača i sigurnost hrane (34 %).

 

Većina hrvatskih građana nove stranke i političke pokrete vidi kao nositelje stvarne promjene (72 %) i nositelje novih rješenja (68 %) te njih 58 % smatra da ti pokreti i stranke nisu opasnost za našu demokraciju.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 6 = osam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>