Dom / POLITIKA / Brexit: EP predlaže sporazum o pridruživanju za buduće odnose između EU-a i Ujedinjene Kraljevine
Marijana Petir
Marijana Petir

Brexit: EP predlaže sporazum o pridruživanju za buduće odnose između EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Zastupnici su usvojili rezoluciju u kojoj predlažu sporazum o pridruživanju kao mogući oblik budućih odnosa između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Ovakav odnos temeljio bi se na četiri stupa:

  • Trgovinski i ekonomski odnosi
  • Unutarnja sigurnost
  • Suradnja u vanjskoj politici i obrani
  • Tematska suradnja, primjerice prekogranična suradnja na području istraživanja i inovacija

U rezoluciji, koju je pripremila stručna skupina za Brexit, također se ističe jedinstvenost EU-a koja ima obvezujuća zajednička pravila, zajedničke institucije i zajedničke nadzorne i provedbene mehanizme. To znači da čak i blisko povezane treće zemlje s identičnim zakonodavstvom ne mogu uživati ​​slične koristi ili pristup tržištu kao države članice EU-a.

Međutim, također je istaknuto da se, neovisno o obliku budućeg odnosa, mora poštivati ​​integritet jedinstvenog tržišta EU-a, carinska unija i četiri slobode, te zaštititi pravni poredak EU-a bez dopuštanja sektorskog pristupa (biranja pojedinih zakona EU-a).Treba sačuvati neovisno odlučivanje i pravni poredak EU-a, uključujući ulogu Suda Europske unije.

Ugovor o povlačenju i prijelazno razdoblje

Rezolucija pozdravlja nacrt ugovora Europske komisije o povlačenju od 28. veljače i izražava potporu predloženim prijelaznim odredbama. Također se ponavlja važnost osiguranja ravnopravnog i pravednog postupanja prema građanima EU-a koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini i britanskim državljanima koji žive u EU-u.

Sljedeći korak

Bilo koji sporazum o povlačenju ili budućem udruživanju ili međunarodni sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom mora odobriti Europski parlament.

Citati

„Pregovori oko Brexita ulaze u kritičnu fazu u kojoj ćemo odlučiti kakvi će biti budući odnosi Europske unije i Ujedinjene Kraljevine. Za vrijeme pregovora, Europski parlament neće odustati od cjelovite zaštite svojih građana koji se nalaze u UK i primjene njihovih građanskih prava, što podrazumijeva i zaštitu svih hrvatskih građana koji trenutno rade, studiraju ili posjećuju UK,“ naglasila je Dubravka Šuica.

„Europska unija ide korak dalje u pregovorima sa Ujedinjenom Kraljevinom, svjesna da će UK nakon povlačenja postati treća zemlja što će bitno utjecati na ishod pregovora međutim, dobrobit građana, zaštita zajedničkih interesa te novi trgovinski odnosi ostaju sastavni dijelovi pregovaračkog okvira za gradnju budućeg odnosa,“ rekla je Marijana Petir. 

„Velika Britanija ne može zadržati sadašnja prava i povlastice, uključujući trgovinske, jer će nakon povlačenja iz EU postati treća zemlja. U postupku razdruživanja s Londonom, treba poštovati integritet jedinstvenog tržišta EU-a, carinsku uniju i četiri slobode, te pravni poredak EU-a. Jedna i druga strana dužne su zaštititi prava građana EU-a koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini i građana Ujedinjene Kraljevine koji žive u 27 preostalih članica EU-a,“ izjavio je Tonino Picula.

„Ujedinjena Kraljevina, s jedne strane, još uvijek oblikuje svoje želje i ambicije u jednoj unutarnjopolitičkoj borbi, dok je EU, s druge strane, raspeta između potrebe za kvalitetnim trgovinskim sporazumom s vrlo bliskim partnerom i želje establišmenta da se Britance kazni za primjer drugima. Ako između ovih dvoje partnera ne može biti dogovora, onda je jasno da se radi o nedostatku želje ili nesposobnosti pregovarača,“ rekla je Ruža Tomašić.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 − četiri =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>