Dom / EKONOMIJA / Online kupovina bez granica: zaustavljanje geoblokiranja i preusmjeravanja stranica

Online kupovina bez granica: zaustavljanje geoblokiranja i preusmjeravanja stranica

Online kupci imat će širi prekogranični pristup proizvodima, hotelskim rezervacijama, najmu automobila ili ulaznicama za glazbene festivale u EU.

 

U skladu s novim pravilima, potrošači će moći odabrati s koje internetske stranice žele kupovati robu ili usluge, a da ih se pritom ne blokira ili automatski preusmjeri na drugu internetsku stranicu na temelju države iz koje dolaze, boravišta ili trenutne lokacije.

 

Trgovci će morati jednako postupati prema online kupcima iz druge zemlje EU-a i lokalnim kupcima, tj. omogućiti im pristup istim cijenama ili uvjetima prodaje za:

 

  • fizičku robu, kao što je pokućstvo ili elektronika,
  • online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internetske stranice,
  • prodaju ulaznica za primjerice, festivale, koncerte.

 

Također će biti zabranjeno različito tretiranje kupaca na temelju mjesta izdavanja kreditne kartice. Trgovci i dalje ostaju slobodni prihvatiti sredstvo plaćanja koji oni žele, ali ne smiju diskriminirati unutar određene kartice specifičnog platnog brenda.

 

Primjer geoblokiranja

 

Kada netko želi kupiti nešto s francuske web trgovine, ali odabirom željenog predmeta bez pitanja biva preusmjeren na lokalnu verziju stranice gdje ta roba nije niti dostupna, radi se o preusmjeravanju na temelju lokacije (tzv. “country redirect”) i jednoj od težih prepreka razvoju internetske trgovine.

 

Sadržaj zaštićen autorskim pravima zasada isključen

 

Digitalni sadržaj zaštićen autorskim pravima, kao što su e-knjige, glazba ili online igre, zasad neće biti obuhvaćeni novim pravilima. Ipak, pregovarači EP-a uspjeli su u zakon unijeti „revizijsku klauzulu”, koja zahtijeva od Europske komisije da u roku od dvije godine procijeni može li se zabrana „geo blokiranja“ proširiti i na spomenuti sadržaj. Audiovizualni i prometni sektor također su isključeni iz primjene ove Uredbe.

 

Citati

 

„Online trgovine dio su svakodnevnog života brojnih Hrvata i Europljana. Bilo da se radi o odjeći, elektronici ili pokućstvu, 57 posto građana kupilo je nešto putem interneta u 2017. Od danas, temeljem našeg zalaganja, više nema prepreka i diskriminacije Hrvata u online kupovini zbog mjesta prebivališta. Regulacijom online tržišta, Hrvati više neće biti građani drugog reda i imat će jednaka prava kao ostali građani EU. ” rekla je Dubravka Šuica.

 

„Ovo je kraj dvogodišnjeg procesa i odlične vijesti za Hrvatsku! Već od iduće jeseni hrvatski kupci će moći kupovati sa svih internetskih stranica u EU. Naime, do sada su hrvatski potrošači kao građani iz manje i novije države članice nerijetko diskriminirani tijekom kupovine online. Najčešće se događa da nam web trgovina odbija nešto prodati. Izglasan je i moj amandman da se zabrani automatsko preusmjeravanje kupaca na nacionalne stranice.  U pojedinim slučajevima kupce se automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama. Uz to, ponekad nam se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a,“ izjavila jeBiljana Borzan.

 

„Više od 30% hrvatskih građana kupuje preko interneta, a kao najnovija članica EU-a bili smo nepravedno diskriminirani prilikom on-line kupovine. Raduje me odluka Europskog parlamenta jer slobodno kretanje roba i usluga nije samo ukidanje granica među članicama, već i jednaka prava svih građana EU-a bez obzira na nacionalnost i mjesto boravišta,“ rekao je Tonino Picula.

 

„Geografsko blokiranje i drugi oblici diskriminacije na temelju nacionalnosti, mjesta boravišta ili mjesta poslovnog nastana klijenata neprihvatljivo je na unutarnjem tržištu EU. Principi digitalne unije moraju se dosljedno poštivati. Cilj je povećati transparentnost internetske trgovine te spriječiti mogućnost blokiranja pristupa pojedinom internetskom sadržaju. Uz to važno je postići pravnu sigurnost za potrošače i za trgovce koji se moraju prema potrošačima iz neke druge zemlje članice odnositi jednako kao i prema svojima lokalnim potrošačima,“ naglasio je Jozo Radoš.

 

 

„Jedinstveno tržište najkorisniji je i najfunkcionalniji segment europskih integracija. Nažalost, nekih se starih praksi još uvijek nismo riješili, a multinacionalne korporacije vješto ih koriste kako bi zadržale svoje stare monopole ili oligopole unutar državnih granica. Najveće žrtve su građani te male tvrtke i obrti. U Hrvatskoj se oni s ovim problemom susreću osobito često i zato podržavam ovo izvješće kojim će se stati na kraj štetnim praksama i dodatno povećati konkurentnost na jedinstvenom digitalnom tržištu”, izjavila je Ruža Tomašić.

 

Sljedeći korak

 

Europski parlament i Vijeće provizorno su se složili oko Uredbe o geografskom blokiranju 20. studenog 2017. godine. Vijeće sada treba i službeno odobriti Uredbu. Uredba će se početi primjenjivati devet mjeseci nakon objave u Službenom listu Europske unije, što znači do kraja 2018.

 

Kontekst

 

Prema nalazima studije “Mystery shopping”, koju je provela Komisija, 63% web stranica ne dopušta kupcima kupnju iz druge zemlje EU-a. Što se tiče materijalne robe geo-blokiranje je najizraženije za električne kućanske aparate (86%), dok u sektoru usluga to su online rezervacije sportskih događanja (40%).

 

Korisnici EU-a pokazuju sve veću potražnju za prekograničnom online kupovinom. U posljednjih deset godina udio europskih online kupaca  gotovo se udvostručio.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet + = 12

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>