Dom / EKONOMIJA / Europski zastupnici postavili ambiciozne ciljeve za čišću i učinkovitiju uporabu energije
37015429896_d228e0050f_z

Europski zastupnici postavili ambiciozne ciljeve za čišću i učinkovitiju uporabu energije

  • do 2030. godine EU bi trebala povećati energetsku učinkovitost za 35%
  • udio obnovljivih izvora energije treba iznositi 35% ukupne potrošnje
  • zabrana palminog ulja u biogorivima od 2021.

Europski zastupnici spremni su pregovarati obvezujuće ciljeve s ministrima država članica kako bi povećali energetsku učinkovitost za 35% i udio obnovljivih izvora u ukupnoj energiji na 35%, do 2030.

Zastupnici su podržali prijedlog Odbora i usvojili obvezujući cilj povećanja energetske učinkovitosti za 35% do 2030. godine. Također traže povećanje udjela obnovljivih izvora u cjelokupnoj potrošnji energije na 35%. U sektoru prometa, najmanje 12% potrošene energije moralo bi se proizvesti iz obnovljivih izvora do 2030.

Kako bi ispunile sveukupne ciljeve, države članice trebale bi postaviti vlastite nacionalne ciljeve koje treba postići u skladu s nacrtom zakona.

Energetska učinkovitost: obvezujući cilj od 35%

Što se tiče dijela zakona o energetskoj učinkovitosti, Parlament je glasao za obvezujući cilj povećanja energetske učinkovitosti od minimalnih 35%, te utvrđivanje okvirnih nacionalnih ciljeva.

Obnovljivi izvori energije: prema obvezujućem cilju od 35%

Zastupnici u Europskom parlamentu traže da udio obnovljive energije iznosi 35% potrošnje energije u EU 2030. godine. Nacionalni ciljevi trebaj biti postavljeni, pri čemu bi se državama članicama dopuštalo odstupanje od najviše 10% pod određenim uvjetima.

Transport: naprednija biogoriva i ukidanje palminog ulja do 2021.

U 2030. svaka država članica trebat će osigurati da 12% korištene energije u prometu dolazi iz obnovljivih izvora. Udio biogoriva prve generacije ne smije prelaziti 7% ukupne potrošnje energije u cestovnom i željezničkom prometu. Zastupnici također traže ukidanje korištenja palminog ulja od 2021. godine.

Stanice za punjenje električnih vozila

Do 2022. godine 90% benzinskih crpki u transeuropskoj prometnoj mreži morat će biti opremljeno stanicama za punjenje električnih vozila.

Biomasa

Da bi se izbjeglo nepotrebno narušavanje tržišta sirovina, programi potpora za obnovljivu energiju iz biomase trebali bi biti osmišljeni tako da se izbjegne poticanje neprimjerene uporabe biomase prvenstveno za proizvodnju energije ako postoje načini industrijske ili materijalne uporabe koji omogućuju veću dodanu vrijednost, što bi moglo uključivati davanje prednosti uporabi otpada i ostataka. Države članice trebale bi voditi računa o dostupnoj održivoj opskrbi biomasom.

Energija koju proizvode potrošači i energetske zajednice

Parlament je prihvatio prijedloge Odbora koji bi osigurali da potrošači koji proizvode električnu energiju u svojim prostorima imaju pravo trošiti električnu energiju koju su sami proizveli i instalirati i koristiti sustave za skladištenje električne energije bez plaćanja naknada, pristojbi ili poreza.

Također se traži od država članica da provode procjenu postojećih prepreka potrošnji energije proizvedene u vlastitim prostorima radi uspostave poticajnog okvira za promicanje i olakšavanje razvoja potrošnje vlastite energije iz obnovljivih izvora. Treba osigurati da se potrošači, posebno kućanstva, mogu pridružiti zajednici energije iz obnovljivih izvora bez da su podložni neopravdanim uvjetima ili postupcima.

Nacionalni planovi i uloga Europske komisije

Dovršenje energetske unije ima za cilj:

Do 1. lipnja 2019., svaka država članica dostavlja Komisiji integrirani nacionalni energetski i klimatski plan za desetogodišnje razdoblje. Prvi plan mora pokrivati razdoblje od 2021. do 2030.

Komisija bi procijenila integrirane nacionalne planove o energiji i klimi i mogla bi davati preporuke ili poduzeti korektivne mjere ako smatra da je nedostatan napredak postignut ili da nisu poduzete dovoljne mjere.

Sljedeći korak

Pregovori mogu započeti odmah, jer je Vijeće već usvojilo svoje stajalište.

Promicanje uporabe energije iz obnovljivih izvora, energetska učinkovitost i upravljanje energetskom unijom dio su paketa Čista energija, koji je Komisija pokrenula u studenom 2016. godine. i koji je ključan za dovršenje energetske Unije.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


tri × = 15

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>