Dom / EKONOMIJA / GOSPODARSKI RAST U EU: DOBROBITI ZA HRVATSKU
7294084054_90c1d2cac6_z

GOSPODARSKI RAST U EU: DOBROBITI ZA HRVATSKU

Danas je u Okrugloj dvorani Hrvatske narodne banke održana međunarodna konferencija „Gospodarski rast u Europskoj uniji: dobrobiti za Hrvatsku“, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH u partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom te u suradnji s Predstavništvom Europske komisije.

Uvodnim govorom konferenciju je otvorio Zdravko Marić, ministar financija i posebni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji je, među ostalim, poručio „Hrvatska je duboko integrirana u Europsku uniju i jedinstveno tržište. Dvije trećine našeg izvoza ide u države članice EU-a, a tri četvrtine ukupnog uvoza dolazi iz država članica. Međutim, postoji još prostora za napredak, posebice u izvozu usluga, poglavito roba, te u strukturnom dijelu, bilo da je riječ o novim tržištima ili porastu izvoza i prisutnosti na već postojećim tržištima“. Ministar Marić također je naglasio da je u narednom razdoblju fokus Republike Hrvatske što bolje, efikasnije i brže korištenje EU fondova, što je jako važno i za javne financije i za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske.

 

U uvodnom izlaganju o gospodarskom rastu u Europskoj uniji i Hrvatskoj,

guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je „Nakon ulaska u EU, Hrvatska ostvaruje rast na zdravijim temeljima: povećava se izvoz, višak na tekućem računu je stabilan, a smanjuju se i makroekonomske neravnoteže. No, hrvatsko gospodarstvo još uvijek karakterizira slab rast proizvodnosti rada, a rast trpi i zbog prekomjernog regulatornog opterećenja i nedovoljno poticajnog poslovnog okružja. I zato su strukturne reforme nužne za jačanje rasta, a time i približavanje hrvatskog BDP-a i životnog standarda gospodarski vodećim članicama EU-a . Ujedno, provedba takvih politika pridonijet će i dobivanju potpore za ulazak u europodručje“.

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u svom izlaganju o europskoj perspektivi rasta naglasila je sljedeće:„U vremenu velikih ekonomskih, sigurnosnih, društvenih i političkih izazova za Europsku uniju izuzetno je važno zajedništvo, solidarnost, partnerstvo i kohezija država članica. Isto je ključno i za uspjeh na razini svake od država članica pa tako i za Hrvatsku. Hrvatska je krenula u smjeru gospodarskog oporavka, a za dugotrajan, održiv i visok rast koji će osigurati konvergenciju neophodna je provedba reformi, ulaganja u održive projekte te poticanje inovacija, istraživanja i razvoja“.

 

U prvom panelu konferencije govornici su detaljno predstavilidimenzije ekonomskog rasta iz hrvatske i iz europske perspektive. O europskoj makroekonomskoj dimenziji govorili suIvana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu i Manfred Bergmann, direktor ekonomija država članica Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove Europske komisije. Ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb Maruška Vizek aktualne makroekonomske pokazatelje pojasnila je iz hrvatske perspektive.

 

Tema drugog panela konferencije bila je poslovanje u Republici Hrvatskoj s obzirom na njen status države članice Europske unije. U kojoj se mjeri kretanja na tržištima glavnih trgovinskih partnera Republike Hrvatske – država članica Europske unije – odražavaju na poslovanje hrvatskog korporativnog sektora samo su neka od pitanja o kojima su razgovarali sudionici drugog panela. Gospodarski oporavak u Europskoj uniji posredno se odražava i na sve povoljnije financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzeća, posebice izvoznika, što je dobra osnova za pokretanje novog investicijskog ciklusa. O ovim aspektima govorili su Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i Marinko Došen, predsjednik Uprave tvrtke AD Plastik d.d., a dodatnu, europsku dimenziju mikroekonomskih aspekata rasta skicirao je Francisco Caballero Sanz, voditelj Službe za europski semestar i konkurentnost država članica Glavne uprave za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Europske komisije.

Konferenciju su moderirali ekonomski analitičar Željko Kardum i novinarka i urednica Eliana Čandrlić s HRT-a.

Cjelovita snimka konferencije dostupna je na Facebook stranici Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 5 = deset

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>