Dom / POLITIKA / Osnivanje Posebnog odbora za borbu protiv terorizma
EP buildings
PHOTO © European Union

Osnivanje Posebnog odbora za borbu protiv terorizma

Europski zastupnici odobrili su osnivanje posebnog odbora na 12 mjeseci za rješavanje praktičnih i zakonodavnih nedostataka u borbi protiv terorizma diljem EU.

Posebni odbor će razmotriti i procijeniti razmjer terorističke prijetnje na europskom tlu i utvrditi moguće greške i nepravilnosti zbog kojih je došlo do nedavnih terorističkih napada u različitim državama članicama.

Odbor je zadužen za:
· ocjenu provedbe postojećih mjera i instrumenata u području upravljanja vanjskim granicama

· utvrđivanje nedostataka u dijeljenju informacija iz područja pravosuđa, kaznenog progona i obavještajnih informacija među državama članicama

· ocjenu interoperabilnosti europskih baza podataka

· ocjenu učinka zakonodavstva EU-a u području borbe protiv terorizma i njegove provedbe na temeljna prava

· prikupljanje informacija i analizu procesa radikalizacije i učinkovitosti programa za deradikalizaciju uspostavljenih u ograničenom broju država članica

· borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma

· razmjenu najbolje prakse i suradnje između nadležnih nacionalnih tijela i mjerodavnih tijela EU-a u pogledu zaštite lakih meta, uključujući tranzitna područja kao što su zračne luke i željeznički kolodvori

Citati
„Za jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti Europske unije ključno je zajedništvo u borbi protiv terorizma. Terorizam predstavlja prijetnju za temeljne demokratske vrijednosti te prava i slobode europskih građana. Uspostavom odbora za terorizam Europski će se parlament uhvatiti u koštac sa prijetnjom terorizma te će se usmjeriti na pružanje najbolje moguće zaštite građanima Europske unije,“ rekla je Dubravka Šuica.

„U vrijeme stalnih terorističkih napada i sve veće sigurnosne prijetnje, iznimno je važno osigurati sigurnost naših građana. Institucije EU-a trebaju pružiti dodatnu pomoć zemljama kako bi mogle pravilno nadzirati i kontrolirati svoje morske i kopnene granice. Dodatna sredstva uvelike bi pomogla policiji i sigurnosnim službama,“ izjavila je Marijana Petir.

„Nedovoljna razmjena informacija među zemljama članicama jedan je od faktora koji najviše otežavaju borbu protiv terorizma. Sigurnost naših građana uvelike ovisi o kvaliteti i dostupnosti tih informacija, a rad ovog Odbora pomoći će postojećim institucijama da efikasnije rješavaju prijetnje sigurnosti unutar i izvan granica EU-a,„ rekao je Tonino Picula.

„Osnivanje Privremenog specijalnog odbora za terorizam u Europskom parlamentu samo potvrđuje da EU nema zajedničke mehanizme za borbu protiv terorizma niti za borbu protiv kriminala općenito. Odbor neće moći ispuniti zadaće koje mu se planiraju dati ali bi mogao osvijetliti probleme europske sigurnosne suradnje i ponuditi neka rješenja. Konačni cilj treba biti uspostava izvršnog tijela Europske unije za borbu protiv kriminala koja uključuje i borbu protiv terorizma,“ naglasio je Jozo Radoš.

maria

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ četiri = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>