Dom / EKO/OKOLIŠ / Istraga o mjerenju emisija u automobilskom sektoru: zastupnici traže od Komisije i država članica da isprave grešku
Exhaust pipe, Air polutions, Fine particul polution
PHOTO © European Union

Istraga o mjerenju emisija u automobilskom sektoru: zastupnici traže od Komisije i država članica da isprave grešku

Zastupnici su zaključili da su i Europska komisija i zemlje članice znale još prije deset godina da su se kod dizelskih automobila emisije dušikovog oksida (NOx) u laboratorijskim testovima značajno razlikovale od onih izmjerenih na cestama. Sada trebaju djelovati brzo kako bi se poboljšala ispitivanja i provjere novih automobila na cestama u EU, kažu zastupnici u preporukama o kojima su glasovali u utorak. U odvojenom glasovanju, zastupnici su također izmijenili pravila homologacije kako bi testiranja za okoliš i sigurnost bili neovisnija, uz stroži nadzor motornih vozila koja su već u prometu.

Članovi su zaključili da Europska komisija i zemlje članice, iako su bile svjesne, prije deset godina, da su se kod dizelskih automobila emisije dušikovog oksida (NOx) u laboratorijskim testovima značajno razlikovale od onih izmjerenih na cestama, nisu uspjele djelovati na odgovarajući način u zaštititi kvalitete zraka i javnog zdravstva.

Nakon što je skandal izbio u rujnu 2015. godine, Komisija je očekivala od zemalja članica da pokrenu istragu i nije od njih zatražila dodatno djelovanje, ali su zemlje članice propustile kazniti proizvođače automobila ili zatražiti od njih da povuku s tržišta neispravne aute.

“Istraga mjerenja emisija u automobilskom sektoru je završena. Utvrđeno je kako su neki proizvođači automobila varali zbog profita iako su bile dostupne tehnologije kojima su se mogle zadovoljiti granične vrijednosti emisija za normu Euro 6 u stvarnim uvjetima vožnje. Potrošači moraju biti obeštećeni, a oni koji su varali moraju odgovarati,” rekla je zastupnica Marijana Petir.

“Skandal Volkswagen jedan je od najvećih industrijskih skandala koji je obmanuo građane i ugrozio njihovo zdravlje! Nedopustivo je da, za razliku od građana SAD-a, građani EU-a još uvijek čekaju na primjerenu kompenzaciju. Ovaj prijedlog je iznimno važan za vraćanje povjerenja u auto-industriju. Jedinstvena homologacija osigurati će jači nadzor, transparentniji sustav i visoku razinu zaštite okoliša, zdravlja građana i prava potrošača,” rekao je zastupnik Tonino Picula.

„Skandali poput Volkswagenovog pokazuju koliko je važno imati jasno uspostavljen sustav za kontrolu proizvodnje automobila. Taj skandal je pogodio oko 11 milijuna potrošača, većinom Europljana. Unatoč tome, odštete su zasad ispregovarane samo za američke građane, u iznosu 15,3 milijarde dolara. Europski potrošači nisu dobili ništa! Jako mi je žao što nije prošao prijedlog uspostave Europske agencije koja bi bolje kontrolirala proizvođače, ali isto tako osigurala da u slučaju propusta i naši potrošači budu zaštićeni“, izjavila je zastupnica Biljana Borzan.

„Zbog skandala o prijevari s emisijama države članice moraju početi primjenjivati strože mjere i provoditi nacionalne istrage o emisijama onečišćujućih tvari iz osobnih automobila kako bi se osigurala prikladna primjena europskog zakonodavstva. Isto tako, promjena strukture upravljanja na području emisija iz automobila te njeno usklađivanje s drugim prometnim sektorima nužno je za učinkovitu provedbu aktivnosti nadzora tržišta na razini cijele Unije“, izjavio je zastupnik Davor Škrlec.

Preporuke za bolje EU zakonodavstvo:
· Čitav rad na izradi zakonodavstva o kvaliteti zraka i emisijama mora biti unutar portfelja jednog povjerenika i jedne glavne uprave u Komisiji, kako bi se poboljšao nadzor.
· EU zakonodavstvo o pravim emisijama u pravim uvjetima vožnje potrebno je usvojiti brzo, s testovima koji pokrivaju široki spektar uvjeta vožnji.
· Proizvođači automobila bi trebali financijski obeštetiti kupce vozila pogođene skandalom. Komisija bi također trebala predložiti pravila usklađenog kolektivnog EU sustava za ispravak i nadoknadu, koji bi ojačao zaštitu potrošača.

U nacrtu preporuka traži se da propisi EU-a u ovom području budu razjašnjeni, stroži i da ih se bolje provodi. Zakone, koji će zamijeniti nerealna laboratorijska mjerenja s „pravim testovima“ emisija u vožnji, potrebno je usvojiti brzo, uz dodatni nadzor tržišta sustava za motorna vozila, uz jasno utvrđene odgovornosti.

Zastupnici reformiraju pravila kako bi spriječili daljnje skandale
Zastupnici su također usvojili nacrt zakona o tipovima odobrenja kojima se želi poboljšati rad centara za testiranje i nacionalnih tijela koja odobravaju vozila za prodaju. Testovi na vozilima koja su već puštena u vožnju moraju se ubrzati, a Komisija bi trebala imati bolji nadzor nad nacionalnim tijelima i kontrolirati da li ispravno obavljaju svoju dužnost, a u nekim slučajevima Komisija bi mogla i sama testirati vozila.

Svake godine zemlje članice trebale bi redovito kontrolirati najmanje 20 % modela vozila koje puste na tržište u svojoj zemlji u prethodnoj godini. Proizvođači automobila koji falsificiraju rezultate treba kazniti i do 30 000 eura po vozilu, stoji u tekstu. Prihodi od kazni koristili bi se za nadzor tržišta, u korist potrošača pogođenih ovakvim prijevarama ili u svrhu zaštite okoliša.

Sljedeći koraci
Vijeće prvo mora usvojiti svoje stajalište, nakon čega mogu započeti konzultacije Parlamenta, Vijeća i Komisije.

maria

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet × 8 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>