Dom / POLITIKA / Djelotvorno upravljanje migracijama: izvješća Komisije o napretku u provedbi partnerskog okvira s trećim zemljama
PHOTO © European Union

Djelotvorno upravljanje migracijama: izvješća Komisije o napretku u provedbi partnerskog okvira s trećim zemljama

Komisija danas predstavlja prvo izvješće o napretku u provedbi partnerskih okvira s trećim zemljama: novi pristup EU-a djelotvornijem zajedničkom upravljanju migracijama sa zemljama podrijetla i tranzitnim zemljama počeo je davati rezultate.

Komisija danas predstavlja prvo izvješće o napretku u provedbi partnerskog okvira s trećim zemljama za djelotvornije zajedničko upravljanje migracijama. Četiri mjeseca nakon što je Komisija predložila novi okvir koji je dio Europskog migracijskog programa te nakon što je Europsko vijeće na lipanjskom zasjedanju podržalo taj okvir i pozvalo na njegovu brzu provedbu, novi pristup EU-a partnerstvima sa zemljama podrijetla i tranzitnim zemljama počeo je davati rezultate.

Predsjednik Juncker izjavio je: Europa treba učiniti više kako bi zaustavila tragediju tisuća migranata i izbjeglica koji svake godine prelaze Sredozemno more u bijegu od siromaštva, rata i progona. U duhu je to novog pristupa utemeljenog na partnerskom okviru, koji smo uveli u lipnju, a iz današnjeg je prvog izvješća o napretku vidljivo da je taj pristup djelotvoran, što je u interesu i EU-a i partnerskih zemalja. Naša je zadaća sada povećati napore i trajno promijeniti način na koji s našim partnerima u Africi i u susjedstvu upravljamo mobilnošću i migracijama.
Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini izjavila je: Migracije su pitanje od globalne važnosti koje se odražava na naše unutarnje politike i vanjske odnose, ali prije svega utječe na živote milijuna ljudi. Njima se mora upravljati na usklađen, održiv i human način uz podjelu odgovornosti. Pristup utemeljen na partnerskom okviru, koji smo uveli prije četiri mjeseca, ide točno u tom smjeru: riječ je o dvosmjernom procesu utemeljenom na zajedničkim interesima i zajedničkom radu, koji je već polučio prve rezultate. Otklanjanje temeljnih uzroka migracije, osiguravanje odgovarajuće zaštite za migrante, smanjenje broja nezakonitih migranata, poboljšanje suradnje u pogledu povratka i ponovnog prihvata te borba protiv krijumčara i trgovaca ljudima sastavni su dio zajedničkog rada nas i naših partnera, koji smo počeli produbljivati.

Partnerski okvir europski je pristup produbljivanju suradnje sa zemljama podrijetla, tranzita i odredišta, usmjeren prema budućnosti. Institucije EU-a i države članice pod vodstvom Visoke predstavnice / potpredsjednice od lipnja zajednički ulažu znatne napore kako bi novi pristup uspio. S pet prioritetnih zemalja – Nigerom, Nigerijom, Senegalom, Malijem i Etiopijom – počelo se raditi na pronalaženju kratkoročnih rješenja za izravan pritisak izazvan migracijskom krizom, kao i na produbljivanju ulaganja kako bi se otklonili temeljni uzroci nezakonite migracije. Zahvaljujući usklađenom djelovanju svih uključenih strana, EU-a i njegovih država članica, zajednički rad počinje donositi plodove i pokazivati konkretne rezultate.

Usklađeni pristup institucija EU-a i država članica, koji je uveden nakon donošenja Komunikacije, izazvao je nagle promjene u pogledu razine usklađenosti i zajedničkog strateškog planiranja.

Nekoliko povjerenika EU-a i političkih čelnika država članica uz potporu tehničkih misija viših dužnosnika institucija EU-a i država članica obavilo je posjete prioritetnim zemljama. Takvi posjeti na visokoj razini pomažu boljem shvaćanju prioriteta EU-a i partnerskih zemalja te povećavaju spremnost na suradnju. Nadalje, kako bi potaknula ulaganja u Afriku i susjedstvo EU-a, Komisija je predložila ključne inicijative poput plana vanjskih ulaganja te je donijela prijedlog okvira Unije za preseljenje kako bi osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita osigurala uređene i sigurne putove u Europu.

U prioritetnim zemljama već su vidljivi prvi rezultati. Niger je započeo borbu protiv krijumčarenja migranata te uspostavio institucijski okvir za upravljanje dijalogom s EU-om i njegovim državama članicama na temu migracije. Sa Senegalom i Malijem radi se na jačanju operativne suradnje, a idućih tjedana počinju misije utvrđivanja mogućih projekata. Dovršavaju se standardni operativni postupci s Malijem. Idućih dana otvorit će se pregovori s Nigerijom povezani sa sporazumom o ponovnom prihvatu. Nastavlja se provedba mjera s drugim partnerskim zemljama, koje će se idućih mjeseci dodatno pojačati. EU je s pomoću svojih misija ZSOP-a, tehničke pomoći i financijskih instrumenata, posebno uzajamnog fonda EU-a za Afriku, povećao opseg potpore. U okviru uzajamnog fonda EU-a za Afriku potpisani su ugovori u vrijednosti od gotovo 400 milijuna eura, kojima se podupire provedba mjera predviđenih u Akcijskom planu iz Vallette. U Nigeru EU pruža potporu preko novog terenskog ureda misije EUCAP Sahel Niger u Agadezu te otklanjanjem temeljnih uzroka nezakonite migracije. U Nigeriji su u okviru uzajamnog fonda EU-a za Afriku pokrenuti projekti za rješavanje posebnih problema pri upravljanju migracijama. U okviru uzajamnog fonda EU-a za Afriku u Senegalu su odobreni projekti otvaranja radnih mjesta za mlade. U Maliju i u Etiopiji također je odobreno nekoliko projekata.

Sljedećih će se mjeseci nastaviti zajedničko djelovanje s vanjskim partnerima te će se usporedo poboljšavati postupci i operacije unutar Europske unije. U treće zemlje uputit će se europski časnici za vezu zaduženi za migracije, koji će imati ulogu kontaktnih točaka u delegacijama EU-a te će održavati veze i surađivati s našim partnerima te podržavati primjenu novog pristupa. Zajedno s državama članicama provest će se misije utvrđivanja mogućih projekata u prioritetnim zemljama, a povećat će se uključenost agencija EU-a na terenu, posebno europske granične i obalne straže te Europola. Dovršavaju se posebni projekti u okviru uzajamnog fonda EU-a za Afriku, kojima bi se trebali riješiti ključni problemi u prioritetnim zemljama. Komisija je osim toga donijela odluku o povećanju vrijednosti uzajamnog fonda EU-a za Afriku za dodatnih 500 milijuna eura iz pričuve Europskog fonda za razvoj kako bi se financirale mjere predviđene partnerskim okvirom.

Kako je utvrđeno u Planu iz Bratislave Europsko vijeće će u prosincu ocijeniti napredak tog novog pristupa.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet + = 13

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>