Dom / EKO/OKOLIŠ / Komisija predstavlja korake za postizanje globalnih ciljeva održivog urbanog razvoja
PHOTO © European Union

Komisija predstavlja korake za postizanje globalnih ciljeva održivog urbanog razvoja

U kontekstu UN-ove konferencije Habitat III Europska komisija predstavila je tri koraka za ostvarenje globalnih ciljeva Novog programa za gradove.

Novi program za gradove, donesen na UN-ovoj konferenciji Habitat III koja se ovaj tjedan održava u Quitu u Ekvadoru, sadržava smjernice kako svi gradovi u svijetu mogu postati uključiviji, zeleniji, sigurniji i prosperitetniji. Taj je program temelj za provedbu programa održivog razvoja do 2030. i drugih ključnih reformi, a posebice Pariškog sporazuma.
Partneri UN-ove konferencije Habitat, uključujući EU i njegove države članice, predstavili su korake za provedbu Novog programa za gradove, uključujući podrobnosti o njihovu opsegu te očekivanim postignućima i rezultatima.
Na UN-ovoj konferenciji Habitat III povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: Planirani koraci nadovezuju se na višegodišnje iskustvo EU-a u urbanoj politici i provedbi uspješnih programa i projekata. Vrijeme je da taj koncept proširimo izvan granica EU-a. Tako će EU biti predvodnik globalnih nastojanja da zauzdamo brzu urbanizaciju i pretvorimo je u priliku za zapošljavanje, gospodarski rast i poboljšanje kvalitete života.

Tri su koraka:

Provedba Novog programa za gradove kroz plan EU-a za gradove:
Novi program za gradove i plan EU-a za gradove dijele viziju uravnoteženog, održivog i integriranog urbanog razvoja.
Plan EU-a za gradove zamišljen je tako da gradovi mogu utjecati na oblikovanje politike. Sa svojih 12 prioritetnih tema, višerazinskim upravljanjem i naglaskom na uzajamno učenje, plan EU-a za gradove doprinosi provedbi Novog programa za gradove u EU-u u partnerstvu s urbanim dionicima – ne samo gradovima, nego i poduzećima, NVO-ima te predstavnicima država članica i europskih institucija.
Trenutačno se pripremaju akcijski planovi za 12 prioritetnih tema koji će sadržavati političke preporuke, dobre prakse i projekte koje treba replicirati u EU-u.

Izrada usklađene globalne definicije gradova:
Za usporedbu podataka, praćenje i mjerenje napretka diljem svijeta trebalo bi upotrebljavati zajedničku definiciju gradova. U partnerstvu s OECD-om i Svjetskom bankom EU će izraditi tu definiciju na temelju broja stanovnika, gustoće naseljenosti i stupnja urbanizacije EU-a oslanjajući se na definiciju gradova EU-a i OECD-a.
Izradit će se internetska baza podataka i popis svjetskih gradova s njihovim glavnim značajkama. Na kraju će prijedlog globalne definicije gradova biti dostavljen Ujedinjenim narodima.

Poticanje suradnje među gradovima u području održivog urbanog razvoja:
Na temelju solidnog pristupa mreže URBACT i metodologije programa međunarodne urbane suradnje, gradove diljem svijeta pozvat će se na pozivanje s partnerskim gradovima u izradi i provedbi lokalnih akcijskih planova i projekata povezanih sa zajedničkim prioritetima – vodoopskrbom, prijevozom, zdravstvom i stanovanjem. U izradi i provedbi tih akcijskih planova trebali bi surađivati i poslovni partneri.
Internetska platforma za povezivanje pružat će potporu i omogućivati suradnju među regijama.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet − = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>