Dom / EKO/OKOLIŠ / Kako zaustaviti trgovinu divljim biljkama i životinjama?
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Kako zaustaviti trgovinu divljim biljkama i životinjama?

Krijumčarenje divljom florom i faunom četvrta je najunosnija kriminalna djelatnost na svijetu te dovodi brojne životinjske vrste kao što su slonovi, jednorozi, čovjekoliki majmuni ili ljuskavci do ruba izumiranja. Kako zaustaviti nezakonito trgovanje divljim svijetom i spasiti bio-raznolikost Zemlje? Odbor za zaštitu okoliša Europskog parlamenta glasovao je 13. listopada za izvješće Catherine Bearder (ALDE, UK) u kojem se postavlja zajednički europski akcijski plan.

Znate li što su pangolini ili ljuskavci? Ova vrsta je jedna od najčešćih meta krijumčara divljim životinjama na svijetu. Nezakonita trgovina divljom florom i faunom ugrožava opstanak brojnih vrsta (od slonova, jednoroga i tigrova do orhideja, koralja i tropskog drveća), dovodi do gubitka biološke raznolikosti te je velika prijetnja funkcioniranju ekosustava.

Nizak rizik, visoka zarada

Posljednjih je godina krijumčarenje doseglo rekordno visoke razine, a globalna potražnja za divljim životinjama i proizvodima se povećala. Zločinačke organizacije sve se više bave tim tipom kriminala jer je rizik od otkrivanja nizak, profit je visok i često preusmjeren u financiranja terorističkih skupina i milicija.  Proizvodi se dalje preprodaju zakonitim kanalima. stoga potrošači često nisu svjesni da su kupili nakit ili modni predmet nezakonitog podrijetla.
“Made in EU”

 Europska unija veliko je odredište za nezakonite proizvode i značajno tranzitno središte za preprodaju u drugim regijama. Što se nekih vrsta tiče, primjerice europske staklene jegulje, EU je zemlja podrijetla. Kako bi se zaustavile kriminalne mreže i sačuvala bio-raznolikost Europska unija pokrenula je akcijski plan ove godine, koji bi države članice trebale implementirati do 2020. Zastupnica Catherine Bearder napisala je savjetodavno izvješće na tu temu kojeg je Odbor za zaštitu okoliša podržao 13. listopada.

Plan se oslanja na tri smjernice; prevenciju nezakonite trgovine divljim biljnim i  životinjskim svijetom, provođenje zakona i suradnju – jačanje globalne suradnje zemalja podrijetla, potrošača i tranzitnih zemalja.

„Zajednička je odgovornost država članica da se odazovu i rade na suzbijanju organiziranog i destruktivnog kriminala koji destabilizira dijelove svijeta“, kaže zastupnica Bearder u izjavi.

Marina

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


8 − = nula

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>