Dom / LJUDI / SOTEU: Predsjednici klubova zastupnika o stanju Europske unije
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

SOTEU: Predsjednici klubova zastupnika o stanju Europske unije

Od Brexita do aktualnog stanja u gospodarstvu, migracijske krize i terorističkih prijetnji, Europska unija suočena je s brojnim izazovima. Godišnja debata o stanju EU-a prilika je za zastupnike da o istima raspravljaju s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom te je na dnevnom redu plenarnog zasjedanja 14. rujna u Strasbourgu. Evo što očekuju predsjednici klubova zastupnika.

Govor o stanju Europske unije (tzv. SOTEU od eng. State of the EU) predsjednika Komisije te plenarna rasprava koja ga prati održava se godišnje od 2010. u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Predsjednik Komisije govori o protekloj te postavlja prioritete za nadolazeću godinu. Nakon govora slijedi rasprava s čelnim ljudima klubova zastupnika.

 

Manfred Weber (EPP, Njemačka)

Europljani očekuju da Europa postiže konkretne rezultate po bitnim pitanjima: sigurnosti, gospodarskog stanja, budućnosti njihove djece. Europa i države članice moraju ostvariti obećanja vezana uz borbu protiv terorizma, rješavanja izbjegličke krize te osigurati rast i nova radna mjesta. EU treba imati glas u svijetu, što Komisija i Parlament ozbiljno shvaćaju. Nacionalne vlade država članica također to trebaju razumjeti. Sada ili nikada.

 

Gianni Pittella (S&D, Italija)

Mnogo je ostvareno, ali mnogo toga tek treba isporučiti. Klub zastupnika S&D-a traži od Komisije jaču investicijsku strategiju, više fleksibilnosti u provođenju zakona. Sustav za premještanje imigranata treba provesti zajedno sa zajedničkim mjerama o sigurnosti. Želimo etičku ekonomiju sa strožim mjerama protiv izbjegavanja plaćanja poreza i sukoba interesa. Ako EU ne ispuni očekivanja građana, riskira da se raspadne.

 

Syed Kamall (ECR, UK)

 Dok se ostali zalažu za „više Europe“ ili „bez Europe“, ECR je jedini klub koji traži „bolju Europu“ utemeljenu na decentralizaciji, različitosti i poštivanju svih država članica. Ovi principi se zanemaruju, što dovodi do rasta skepticizma. EU je prevelik da bi nastavio s centralizacijom i harmonizacijom. Građani traže rješenja za izazove sigurnosti, ali ne žele nove agencije EU-a. Pitajmo se radije kako možemo bolje surađivati te tako unaprijediti europski projekt.

 

Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Njemačka)

 Jedno je jasno nakon referenduma o izlasku Britanije iz EU-a; ne možemo nastaviti ovako. Bez temeljnih promjena, ovaj jedinstveni projekt će propasti. EU je devastirana brojnim krizama i povjerenje građana u institucije je u slobodnom padu. Predsjednici Juncker i Tusk moraju pružiti odgovore, ne mogu samo nastaviti posao po starim dobrim običajima. Ako ne politički čelnici ne počnu rješavati nezaposlenost i socijalnu nepravdu, ne nađu zajedničko rješenje za imigracijsku krizu te ne mogu pružiti garancije za mlade ljude, EU i njegov legitimitet će uvenuti.

 

Rebecca Harms (Greens/EFA, Njemačka)

Povjerenje građana uvjet je za stabilnost EU-a. Kako to povjerenje vratiti? Braneći EU kao odgovor na opasnosti nacionalizma i ozbiljno se baveći problemima građana. Trebamo definirati mjere za zaštitu i prijem izbjeglica, protiv uzroka migracija te za suradnju na području sigurnosti u Europi. Ubrzanje prijelaza na zeleno gospodarstvo omogućit će stvaranje novih prilika za mlade Europljane te rješavanje sve veće razlike između ruralnih i urbanih područja. Slušaj Apple-a pokazuje kako EU može isporučiti po pitanju pravednog oporezivanja.

 

David Borrelli (EFDD, Italija)

Terorizam, Brexit, imigracijska kriza, nezaposlenost, TTIP… sve velike teme 2016. bit će na stolu i u 2017. Međutim, želio bih čuti od Junckera kako će sve to utjecati na žitelje Trevisa, Scandiccija, Buonabitacoloa i Taranta, dakle na prosječne ljude. Europljani su na ovom putu zajedno unatoč dva Svjetska rata ne zbog velikih izazova, niti zbog velikih planova, već zbog povjerenja u svoje predstavnike. Moramo, dakle, razgovarati o tom povjerenju i nadi.

 

Nigel Farage (EFDD, UK)

Prošle godine sam rekao da je EU bez unije što je bilo točno; nekolicina nas je mogla predvidjeti udarce primljene zadnjih 12 mjeseci. Imigracijska kriza je katastrofa koja je duboko potresla temelje EU-a, uz „Ne“ nizozemskih glasača te, naravno, Brexit. EU je bez pameti preživjela teška vremena prije, tješeći se glupošću ili arogancijom, međutim, ova kriza neće tako brzo otići.

 

Marine Le Pen (ENF, Francuska)

Europska unija sinonim je za krizu; gospodarsku, socijalnu, fiskalnu krizu, masovnu imigraciju, terorizam, kao i skupe agencije koje ništa ne postižu. Ništa ne radi, a više federalizma kojeg traže pro-Europljani samo će pogoršati stanje. Osim što treba povratiti svoj suverenitet, Francuska treba pružiti primjer za svoje građane i Europu sloboda. O tome ću govoriti na raspravi.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet × = 5

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>