Dom / LJUDI / Međunarodna rastava: nova pravila o tome koji sud rješava sporove vlasništva
logo2

Međunarodna rastava: nova pravila o tome koji sud rješava sporove vlasništva

Ako se međunarodni par razvede, sud koje zemlje treba riješiti njihove imovinske sporove? Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak nova pravila koji sud i iz koje zemlje preuzima glavnu ulogu u saslušavanju u slučajevima međunarodne rastave ili smrti. Uz pomoć ovih pravila trebalo bi se stati na kraj paralelnim postupcima u različitim državama članicama čiji sudovi moraju razriješiti takve sporove vlasništva, što košta oko 1,1 milijarde eura godišnje. Pravila bi se primjenjivala u 18 država članica EU, između ostalog u Hrvatskoj, koje su bile spremne pridružiti se ovoj inicijativi.

Ove dvije uredbe, jedna koja se odnosi na režime bračne stečevine i druga na imovinske posljedice registriranih partnerstava, odredit će koji sud je nadležan i koji zakon će se primjenjivati u postupcima koji se odnose na imovinu međunarodnih parova. Uredbe će također olakšati priznavanje i izvršenje odluke donesene u jednoj državi članici o imovinskim pitanjima u drugoj državi članici.

Institucije braka i partnerstva ipak ostaju pitanja koja su definirana nacionalnim zakonima zemalja članica. Propisi obuhvaćaju niz zaštitnih mjera kako bi se osiguralo poštivanje nacionalnih pravnih sustava. Na primjer, ništa ne obvezuje državu članicu čiji zakon ne poznaje instituciju registriranog partnerstva da preuzme nadležnost za takva partnerstva.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet × = 81

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>