Dom / LJUDI / Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać dobitnik je nagrade Europski građanin Europskog parlamenta za 2016.
logo2

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać dobitnik je nagrade Europski građanin Europskog parlamenta za 2016.

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać jedan je od 50 dobitnika nagrade Europski građanin za 2016. godinu. Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu Europski građanin kao priznanje za iznimna postignuća za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Nagrada će se uručiti na svečanosti u Hrvatskoj, a dobitnici će biti pozvani i na zajedničku svečanost u listopadu u Bruxellesu.

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać osnovana je 2012. u Zagrebu te pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Udrugu je za nagradu nominirao zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier (EPP), a odabrao žiri u sastavu osmero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji je ocijenio kako je vrlo važno prepoznati ovakve vrste inicijativa koje u javnosti često puta ostanu nezapažene. Posebno je istaknuto kako je Udruga kroz svojih 500 volontera pomogla više od 1200 osoba sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima.

Odbor za nagradu

Odbor za nagradu Europski građanin dobitnike je potvrdio 1. lipnja. Odborom je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska), a članovi su bili potpredsjednici Ildikó Gallo-Pelcz (EPP, Mađarska), Anneli Jäätteemaki (ALDE, Finska), te Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grčka), kao i bivši predsjednik Europskog parlamenta Enrique Barón (S&D, Španjolska).

Pravila izbora

Isključivo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir principe geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 − dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>