Dom / LJUDI / Upravne reforme u Albaniji i BiH
logo2

Upravne reforme u Albaniji i BiH

Ključne političke i upravne reforme potrebne u Albaniji napreduju, ali sada trebaju dostići viši stadij kako bi pregovori o pristupanju Europskoj uniji mogli započeti, kažu zastupnici u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. U posebnoj rezoluciji, oni su pozdravili zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.
 
Albanija
 
“Albanija je na pravom putu k članstvu u EU. Zemlja trenutno priprema vrlo ambicioznu reformu pravosuđa koja će odgovoriti na brige građana i koja će pomoći u borbi protiv korupcije u svakodnevnom životu. Građani Albanije žele se spremiti za članstvo u EU. Sada njihovi politički lideri moraju nastaviti provedbu reformi”, rekao je izvjestitelj Knut Fleckenstein.
 
Ako Albanija želi započeti pretpristupne pregovore, treba uložiti dodatne napore u procesu reformi ključnih područja kao što su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, reforma javne uprave i temeljnih prava. Zastupnici su zabrinuti zbog raširene korupcije, osobito u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, javnoj nabavi, i drugim područjima. Slučajevi izravnog uplitanja u uredničku autonomiju te raširena autocenzura među novinarima, koje se katkad fizički sprečava da izvješćuju o određenim događajima, napada ili im se prijeti zbog njihova rada, također je razlog zabrinutosti. Rezolucija je usvojena podizanjem ruku.
 
Bosna i Hercegovina
 
“BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u istom tjednu u kojem je Europsko vijeće raspravljalo o UK referendumu. Time se pokazalo da je EU model  još uvijek privlačan”, rekao je izvjestitelj Cristian Dan Preda (EPP, RO). “Europski parlament je odlučan podržati BIH k putu u EU pozivajući Vijeće da ispita zahtjeva za članstvo što je prije moguće. EP podržava BIH da ostane na putu reformi”, dodao je.
 
Zastupnici pozdravljaju prvo pozitivnije izvješće Komisije o BiH i izražavaju svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi BiH. Pozdravljaju zahtjev za članstvo u EU-u koji je BiH podnijela 15. veljače 2016., te pozivaju vlasti da nastave s ustavnim, pravnim i političkim reformama.
 
Zastupnici pozivaju na odbacivanje ideje planiranog referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, jer predstavlja izazov za koheziju, suverenost i cjelovitost države.
Oni žale zbog činjenice da je korupcija, uključujući korupciju na najvišoj razini, i dalje raširena. Nadalje zabrinuti su zbog povećanog pritiska političkih aktera na pravosuđe. Ističu da je hitno potrebno ojačati neovisnost pravosuđa u BiH.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 + dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>