Dom / EKONOMIJA / Zastupnici odobrili dodatna sredstva za pomoć izbjeglicama
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Zastupnici odobrili dodatna sredstva za pomoć izbjeglicama

Parlament je dao zeleno svjetlo za prvi nacrt izmijenjenog proračuna za 2016., kako bi osigurao 100 milijuna eura hitnih potpora za izbjeglice unutar EU-a, kao i 2 milijuna eura za zapošljavanje novog osoblja pri EUROPOL-ovom Europskom protuterorističkom centru. Zastupnici su ubrzali postupak kako bi bio dovršen u samo mjesec dana.

Sto milijuna eura za humanitarnu pomoć, prvi je dio od ukupno 700 milijuna eura Instrumenta hitne pomoći, koji je Komisija predstavila 2. ožujka. Sredstva se mogu upotrijebiti za hranu, zdravstvenu njegu, šatore, vodu, higijenske potrepštine, zaštitu i obrazovanje.

U svjetlu nedavnih terorističkih napada, dodatna 2 milijuna eura bit će dostupna za jačanje osoblja u Europskom protuterorističkom centru, osnovanom u sklopu EUROPOL-a 1. siječnja 2016., za koji se očekuje da bude centar EU-a za borbi protiv terorizma.

Zastupnici su pozdravili činjenicu, da su sredstva za pružanje humanitarne pomoći izbjeglicama unutar EU uzeta iz Fonda za azil, migracije i integracije, a ona za Europol iz Fonda za unutarnju sigurnost, čime se ne uzima iz postojećih vanjskih programa humanitarne pomoći izvan EU.

Oni ipak naglašavaju da ovih 100 milijuna eura treba kasnije zamijeniti svježim novcem i inzistiraju “da je potrebno predvidjeti održiv pravni i proračunski okvir čime će se omogućiti bolja mobilnost humanitarne pomoći u budućnosti. “

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 − pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>