Dom / LJUDI / Zastupnici EP-a osnažili prava djece u kaznenim postupcima
justice
FOTO: Flickr.

Zastupnici EP-a osnažili prava djece u kaznenim postupcima

Zastupnici Europskog parlamenta ovaj su tjedan na plenarnom zasjedanju poduprli nova pravila kako bi se osiguralo da djeca koja su osumnjičena ili optužena za kazneno djelo imaju pošteno suđenje. Direktiva, neformalno dogovorena s Vijećem u prosincu 2015. godine, priznaje pravo da svaka osoba mlađa od 18 godina, kroz veći dio postupka ima pomoć odvjetnika te da bude u pratnji nositelja roditeljske skrbi (ili druge odgovarajuće odrasle osobe).

Hrvatska u okviru Zakona o sudovima za mladež i Zakona o kaznenom postupku već ispunjava većinu mjera u direktivi.

“Tekst prezentira katalog prava i jamstva kao zajednički europski model za pošteno suđenje maloljetnicima u kojemu težimo postići ravnotežu između potrebe da se utvrdi odgovornost za kazneno djelo i potrebe da se uzme u obzir ranjivost i specifične potrebe maloljetnika”, kaže Caterina Chinnici (S&D, Italija), koja je bila zadužena za zakon sa strane Parlamenta. Nova direktiva je prihvaćena sa 613 glasova za, 30 protiv i 56 suzdržanih.

Cilj nacrta direktive je da djeca mogu razumjeti i pratiti sudske procedure i da budu spriječena od ponavljanja kaznenog djela. Najbolji interes za dijete uvijek mora biti od primarnog značaja, stoji u tekstu. Direktiva također uključuje pravo na individualnu procjenu kvalificiranog osoblja i na liječnički pregled ako je djetetu oduzeto pravo na slobodu.

Pravo na pravnu pomoć u ostvarivanju prava obrane

Zastupnici su dodali odredbu kako bi osigurali da djeca uvijek imaju pravo na pristup odvjetniku. Iznimke od ovog prava mogu se izvršiti jedino ako se smatra da su neproporcionalne u svijetlu okolnosti predmeta, ili u iznimnim slučajevima, u predsudskoj fazi, s obzirom na najbolji interes djeteta.

Pritvor odvojen od odraslih i druge mjere poštenog suđenja

Direktiva bi od država članica EU zahtijevala osiguravanje da se lišavanje slobode, a posebno pritvor, nameću djeci samo kao posljednje sredstvo i na najkraće moguće vrijeme. Djeca koja su pritvorena trebaju biti odvojena od odraslih, osim ako se smatra da je u najboljem interesu djeteta da se to ne učini.

Direktiva također uključuje ostale zaštitne mjere kao što su:

• Pravo djece da su odmah informirana o njihovim pravima i općim aspektima vođenja postupka

• Informacije se trebaju pružati nositelju roditeljske odgovornosti ili drugoj odgovarajućoj odrasloj osobi, koju je imenovalo dijete i koju kao takvu prihvaća nadležno tijelo

• Pravo na pratnju imenovane starije osobe za vrijeme sudskih saslušanja i u ostalim fazama postupka, kao što su policijska ispitivanja

• Pravo na zaštitu privatnosti tijekom kaznenog postupka, uključujući mogućnost da se sudske rasprave koje uključuju djecu održavaju u odsutnosti javnosti

• Specifična obuka za suce, državne odvjetnike i druge stručnjake koji se bave kaznenim postupcima koji uključuju djecu.

Sljedeći koraci

Direktivu formalno treba odobriti Vijeće ministara EU. Nakon objave u službenom listu EU, države članice će imati do 3 godine za prenošenje direktive u nacionalno zakonodavstvo. Danska, Irska i UK izuzete su iz ove direktive.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


7 − pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>