Dom / LJUDI / Obuzdanje upotrebe antibiotika na životinjama
PHOTO: Flickr
PHOTO: Flickr

Obuzdanje upotrebe antibiotika na životinjama

Zastupnici Europskog parlamenta  tvrde da treba ograničiti korištenje postojećih antimikrobnih lijekova te razviti nove. U predloženim promjenama prava EU o veterinarskim lijekovima zastupnici zagovaraju zabranu kolektivnog i preventivnog tretiranja životinja antibioticima, te potiču mjere za istraživanje novih lijekova.

Veterinarski lijekovi ne smiju ni pod kojim uvjetima služiti za poboljšanje dostignuća ili kompenzaciju za slabo stočarstvo. Da bi se uhvatiti u koštac s antimikrobnom rezistencijom, revidirani zakon dao bi ovlast Europskoj komisiji da odredi antimikrobe koji će biti rezervirani za liječenje ljudi.

Kako bi potakli istraživanje novih antimikrobnih sredstava, zastupnici se zalažu za poticaje, uključujući duža razdoblja zaštite za tehničke dokumentacije o novim lijekovima, komercijalnu zaštitu inovativnih aktivnih tvari i zaštitu značajnih ulaganja za podatke koji će poslužiti poboljšanju postojećeg antimikrobnog proizvoda ili njegovom zadržavanju na tržištu.

Zastupnici su također glasali o izvješću za utvrđivanje postupaka odobravanja primjene i postupaka nadzora nad primjenom lijekova koji se rabe u humanoj i veterinarskoj medicini.

Marina

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam × = 8

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>