Dom / EKONOMIJA / Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos pozdravlja ulogu nadzora EP u reformama
logo2

Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos pozdravlja ulogu nadzora EP u reformama

Na ekonomskom susretu u Europskom parlamentu grčki ministar financija Euclid Tsakalotos pozdravlja jači angažman Europskog parlamenta u praćenju programa financijske pomoći za Grčku. “Trebamo poštenog posrednika, koji predstavljaju različite poglede iz različitih političkih perspektiva da ispita gospodarske i socijalne učinke programa”.

G. Tsakalotos rekao je da je njihova strategija dovršiti pregled trenutnog programa što je brže moguće, jer se boji da će se odgoda planiranih reforma, poput onih u mirovinskom sustavu, teže prodati. “Institucije su napustile Grčku 5. veljače uz obećanje da će se vratiti u roku od deset dana. No, mi još uvijek čekamo. Nemamo vremena”, rekao je on. Grčka trenutačno pregovara novu tranšu financijske pomoći.

MMF zahtijeva “nerazumne” mirovine

Tema reformi mirovine su vrući krumpir za Grčku, g. Tsakalotos objasnio je da se rani odlazak u mirovinu smanjuje i da njegova vlada sada radi na spajanju 300 različitih mirovinskih fondova u jedan cjelokupan fond s općim pravilima za sve. Kritizirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) na inzistiranju na daljnjim smanjenjima mirovina, jer po njegovom mišljenju mirovine čine prevelik udio grčke socijalne potrošnje: “MMF mora shvatiti da je vrlo teško to promijeniti na dnu recesije, mirovine su se već smanjile 11 puta, što dovodi do ukupnog smanjenja od 40%. Također treba shvatiti da su mirovine postale ovih dana oblikom obiteljskog dohotka u Grčkoj. Nadamo se da će MMF postati razumniji “, rekao je on.

G. Tsakalotos dotakao se raznih reformi s kojima se njegova vlada mora nositi i iznio je neke razlike koje još uvijek stoje na putu na postizanje sporazuma o novoj tranši financijske pomoći. “Institucije su podijeljene. MMF traži dodatne mjere dok su naši pogledi su bliže onima u Europskoj Komisiji i Europskoj središnjoj banci. U ovoj fazi mislimo da je preduzimanje dodatnih mjera politički teško i ekonomski kontraproduktivno, ne trebaju nam više cikličke mjere” , naglasio je.

Strategija razvoja u dva mjeseca:

Na pitanje o glavnim preprekama na putu do rasta i novih radnih mjesta, ministar je rekao da je reforma javne uprave najbitnija za dobrobit gospodarstva i grčkih građana. No, dodao je, “U strategiji razvoja koju ćemo predstaviti institucijama u roku od dva mjeseca, mi se ne držimo samo jedne ideje. Moramo poboljšati naplatu poreza, povećanje likvidnost za mala i srednja poduzeća, smanjenje loših kredita, tako da banke mogu opet posuditi novac. To će sve biti u strategiji “.

Izbjeglička kriza u Grčkoj neće promijeniti ciljeve reformi:

Na pitanje o učincima izbjegličke krize u Grčkoj, g. Tsakalotos kazao kako se ciljevi reforme neće promijeniti kao rezultatom ove krize. On je također rekao da je sustav naknade EU za Grčku u ovom području problematičan, jer naknade često dolaze kasno, što pada teško zemlji koja se bori s likvidnošću, te da se boji da će zbog niske socijalne potrošnje izbjeglička kriza bi mogla igrati u ruke desničarskih stranaka.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 7 = devet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>