Dom / EKONOMIJA / Komisija predstavlja plan za pravednije oporezivanje tvrtki
euro

Komisija predstavlja plan za pravednije oporezivanje tvrtki

Izbjegavanje plaćanja poreza košta EU između 50 i 70 milijardi eura u izgubljenim porezima godišnje, a skandal Luxleaks ukazao je da države članice idu niz ruku multinacionalnim tvrtkama s posebno skrojenim poreznim obvezama. Parlament je osnovao Posebni odbor za porezne odluke (TAXE) pa nakon isteka mandata istog novi Odbor koji se bavi ovim pitanjem te zatražio Komisiju prijedloge zakona kojima će se porezne olakšice za tvrtke staviti pod kontrolu. Na rasporedu plenarne sjednice 2. veljače.

Plan Europske komisije o oporezivanju tvrtki izgrađen je na dva stupa: postavljanju zajedničke porezne osnovice te usvajanju principa da tvrtke trebaju plaćati porez u onim zemljama u kojima ostvaruju profit. Time bi se natjeralo države članice da se slože oko kategorija dohodaka koji bi se oporezivao – čime bi se harmonizirala pravila i uvelo više transparentnosti

Parlament zahtijeva djelovanje

Izvješće zastupnika Anneliese Dodds (S&D, UK) i Luděka Niedermayera (EPP, Republika Češka) poziva Komisiju da predloži zakonske mjere kojima se države članice obvezuju da se međusobno informiraju o posebnim poreznim odlukama za smanjivanje poreznih izdataka velikih tvrtki. Također se traži zaštita zviždača koji otkrivaju skandale kao što je Luxleaks te se traži od multinacionalnih tvrtki da prikazuju koliko poreza plaćaju u pojedinim državama.

Zastupnici su podržali zadnji prijedlog Komisije. Alain Lamassoure (EPP, Francuska) rekao je : “Apsurdni rezultat posebnog tretiranja Googlea u Ujedinjenom Kraljevstvu najbolji je primjer zašto je potrebno uspostaviti jedinstven europski sustav oporezivanja tvrtki.”

Tržišno natjecanje među državama

Kako bi uravnotežile svoje proračune, vlade država članica troše potrošnju i usvajaju mjere štednje. Istovremeno, neke države nude multinacionalnim tvrtkama da plaćaju manje poreze kako bi spriječile da druge države preuzmu te izvore novca.

Europski je parlament osnovao Posebni odbor za porezne odluke (TAXE) pa nakon isteka mandata istog novi Odbor koji se bavi ovim pitanjem.

U listopadu 2015. Komisija je odlučila da su porezni dogovori između Luksemburga i Fiata te nizozemske i Starbucksa isto što i nezakonita državna pomoć. Zastupnica Elisa Ferreira (S&D, Portugal), suautorica posebnog izvješća Odbora TAXE, pozdravlja odluku, ali upozorava: “Ovi slučajevi pokazali su da je natjecanje u poreznim sustavima među državama postalo normalno u EU-u”.

U siječnju je Komisija odlučila da Belgija treba prikupiti 700 milijuna eura neplaćenog poreza od 35 multinacionalnih tvrtki koje su koristile poreznu shemu “Samo u Belgiji” koja je, prema mišljenju Komisije, jednaka nezakonitoj državnoj pomoći.

Zastupnici su usvojili prvo izvješće u studenom, tražeći od multinacionalnih tvrtki izvještaje po zemljama o profitu i plaćenom porezu. Postavljen je novi posebni odbor koji će na ovom raditi do kraja lipnja.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


dva + 6 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>