Dom / LJUDI / Dodjela Nagrade Saharov: “Raif Badawi dovoljno je hrabar da kaže ne barbarima”
badawi
PHOTO: Flickr.

Dodjela Nagrade Saharov: “Raif Badawi dovoljno je hrabar da kaže ne barbarima”

“Raif Badawi dovoljno je hrabar da podigne glas i kaže ne barbarima. Zato su ga bičevali oruđem vlastitog neznanja”, rekla je Ensaf Haidar, supruga zatvorenog blogera i aktivista za ljudska prava Raifa Badawija primivši 16. prosinca Nagradu Saharov za slobodu misli u njegovo ime. Europski parlament nagradio je Badawija za borbu za slobodu govora i misli u Saudijskoj Arabiji.

“Badawi je postao simbol i inspiracija za sve one koji se bore za temeljna prava čovjeka u regiji i izvan nje”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz tijekom svečanosti. “Unatoč velikim rizicima, kao bloger hrabro je odlučio promicati slobodu mišljenja i ostvarivati pravo na slobodu izražavanja popunivši tako prazan prostor ostavljen nedostatkom slobodnih medija u zemlji”

Predsjednik Europskog parlamenta pozvao je Kralja Saudijske Arabije Salmana da trenutno pomiluje blogera i pusti ga na slobodu.

Zatražio je od vlasti u Saudijskoj Arabiji da prestanu sa sistemskim sprječavanjem slobodnog govora izdvojivši ljude kao što su Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh te Ali Mohammed al-Nimr koji je osuđen na smrt. Podsjetio je da je zemlja članica UN-ovog vijeća za ljudska prava.

Spremni smo za dijalog o ljudskim pravima, ali “teroru i nehumani kazneni sustav neće nas spriječiti od borbe za ljudska prava. Nema tog argumenta o sigurnosti, nema tog sporazuma o trgovini oružjem ili naftom koji nas može zaustaviti”, rekao je Schulz.

Pozdravio je predstavnike ostalih finalista također prisutne u Strasbourgu; Olgu Šorinu, izvršnu direktoricu fondacije Boris Nemcov za slobodu misli u Njemačkoj te Mariju-Alejandru Aristeguieta-Alvarez za Demokratsku oporbu Venezuele.

“Raif Badawi nije kriminalac. On je pisac i slobodni mislilac”

“Arapi koji slobodno razmišljaju navikli su skrivati svoje ideje kako bi se za njih izborili”, rekla je Ensaf Haidar citirajući svog supruga na svečanosti u Strasbourgu. “Slobodne i prosvijećene ideje smatraju se bogohulnima unutar ideologije koju su osvojila arapska društva, u kojima je svaka slobodna misao dekadencija i skretanje s jednog istinskog puta.”

“Raif nije kriminalac”, rekla je. “On je pisac i slobodni mislilac, i to je sve. Zločin Raifa Badawija je taj što je bio slobodni glas u zemlji koja ne prihvaća ništa osim jedinstvenog stajališta i jedinstvene misli.” Ona trenutno s djecom živi u Kanadi u egzilu.

“On je samo mislilac koji je odbio biti dio krda što slijedi klerike izdvojene iz suvremenosti i koji upravljaju nepravedno i uz pomoć tiranskih zakona.
Haidar je zahvalila Europskom parlamentu: “Dodjela Nagrade Saharov Raifu Badawiju je povijesna. Radi se, gospodine predsjedniče, o hrabrom činu od strane svih koji su glasali za Raifa.”

Raif Badawi: Cenzuriran, zatvoren, bičevan, ali ne i ušutkan

Badawi je bloger i aktivist za ljudska prava i slobodu izražavanja iz Saudijske Arabije osuđen na deset godina zatvora zbog komentara u kojima se vrijeđao Islam na njegovoj internetskoj stranici. Stranica je promicala društvene, političke i vjerske rasprave.

Zbog velike međunarodne brige oko njegovog zdravlje nakon što je primio prvu seriju udaraca bičem, daljnje mućenje je odgođeno, međutim i dalje se nalazi u zatvoru, od nedavno u izoliranoj ćeliji.

Nažalost, Badawi nije prvi dobitnik koji nije mogao primiti Nagradu u godini u kojoj mu je dodijeljena. Među mnogima, Aung San Suu Kyi je osobno primila nagradu Saharov 23 godine nakon što je službeno bila laureat.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


8 − dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>