Dom / LJUDI / Europska komisija registrirala je europsku građansku inicijativu koja se odnosi na temeljne vrijednosti EU-a u Mađarskoj
hungary
PHOTO: Flickr.

Europska komisija registrirala je europsku građansku inicijativu koja se odnosi na temeljne vrijednosti EU-a u Mađarskoj

Europska komisija je registrirala europsku građansku inicijativu koja je pozvala Komisiju da predloži aktiviranje članka 7. Ugovora zbog navodnih kršenja temeljnih vrijednosti EU-a u Mađarskoj. Registracijom započinje godinu dana dug proces tijekom kojeg organizatori predložene europske građanske inicijative prikupljaju potpise za podršku toj inicijativi.

Odluka Komisije o registraciji odnosi se samo na pravnu prihvatljivost prijedloga. Uredbom u europskoj građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene radnje razvidno ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Kolegij povjerenika raspravljao je 24. studenoga o pravnoj prihvatljivosti predložene europske građanske inicijative te je zaključeno da su pravni uvjeti za registraciju te europske građanske inicijative ispunjeni. Kolegij u toj fazi nije analizirao meritum inicijative.

Ako navedena europska građanska inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz barem sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti hoće li ili neće udovoljiti zahtjevu te će u oba slučaja morati dati obrazloženje svoje odluke.

Kontekst

Europske građanske inicijative uvedene su Lisabonskim ugovorom te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o europskoj građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao alat za oblikovanje politike koji se daje građanima u ruke.

Nakon službene registracije, putem europskih građanskih inicijativa omogućava se milijunu građana iz barem četvrtine država članica EU-a da pozovu Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima Komisija za to ima ovlasti.

Ako – i samo ako – registrirana europska građanska inicijativa prikupi milijun provjerenih potpisa iz barem sedam država članica, Komisija mora odlučiti hoće li ili neće djelovati te obrazložiti svoju odluku.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× četiri = 24

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>