Dom / LJUDI / Izbjeglice: zastupnici EP-a traže humanitarnu reakciju i preispitivanje pravila o azilu
2952431988_aee9c59590_z

Izbjeglice: zastupnici EP-a traže humanitarnu reakciju i preispitivanje pravila o azilu

Novi plan preraspodjele tražitelja azila iz Grčke i Italije u druge članice EU, dijalog s Turskom o suradnji oko smanjivanja i upravljanja migracijskih tokova te proračunske mjere potrebne kako bi se odgovorilo na izbjegličku krizu, bile su neke od tema o kojima se raspravljalo na debati u utorak ujutro s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije, Jean-Claude Junckerom, kao rezultat prethodno održanog neformalnog sastanka Vijeća, 23. rujna.

Zastupnici EP-a su se požalili na navodni nedostatak ambicije Europske komisije da se bavi najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata. Neki europarlamentarci su savjetovali uvođenje reformi dublinskih pravila (kako bi se odredilo koja je država članica odgovorna za upravljanje prijavama tražitelja azila), otvaranje legalnih migracijskih kanala i borbu s kriminalnim mrežama krijumčara. Ojačati vanjske granice EU te identificirati, registrirati i uzeti otiske prstiju migranata na tzv. “hotspots” su također bile neke od tema na raspravi.

S dolaskom zime, raste i humanitarna briga za izbjeglice

Humanitarno stanje izbjeglica unutar EU i susjednih država bilo je u središtu druge debate s prvim potpredsjednikom Europske komisije, Fransom Timmermansom i luksemburškim ministrom za odnose s Europskim parlamentom tijekom trajanja luksemburškog predsjednja Vijećem EU, Nicolasom Schmitom.

“Teško razdoblje upravo traje, a možemo očekivati povećanje priljeva izbjeglica i prije nego dođu zimski mjeseci. Ovo je također razdoblje kad moramo donijeti teške odluke kako bismo osigurali da su “hotspots” potpuno organizirani te da je proračun raspoloživ za sve odgovore EU na koje se Vijeće obvezalo”, kazao je predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, Claude Moraes (S&D, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Tema migracije će također biti visoko postavljena na programu Vijeća za pravosuđe i uniutarnje poslove, 8. i 9. listopada i na sljedećem europskom summitu 15. i 16. listopada.

Možete pogledati snimku plenarne rasprave u videu na zahtjev (VOD).

Parlament i Vijeće zajedno odlučuju o pravilima migracija i azila

Prijedlozi Europske komisije u okviru postupka suodlučivanja, unutar kojega Parlament i Vijeće zakone donose ravnopravno su:
• mehanizam stalnog preseljenja za tražitelje azila unutar EU – izvjestitelj: Timothy Kirkhope (ECR, Velika Britanija),
• zajednička EU lista sigurnih zemalja porijekla – izvjestiteljica: Sylvie Guillaume (S&D, Fancuska),
• izmjene Dublinskih pravila za utvrđivanje koja je država članica odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu maloljetnika bez pratnje – izvjestiteljica: Cecilia Wikström (ALDE, Švedska),
• osvrt na Zakonik o vizama EU, uključujući i odredbe o humanitarnim vizama – izvjestitelj: Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Španjolska),
• mjera legalne migracije na ulazu i životnih uvjeta za studente i istraživače s porijeklom izvan EU – izvjestiteljica: Cecilia Wikström (ALDE, Švedska), te
• paket “pametne granice”, uključujući i prijedlog za “ulaz-izlaz sustava” kako bi se spriječio prekomjerni boravak u EU, a time i nepravilne migracije – izvjestitelji: Agustín Díaz de Mera (EPP, Španjolska), za ulaz-izlaz sustav, i Tanja Fajon (S&D, Slovenija), za program registriranih putnika (Komisija očekuje predstaviti novi paket “pametnih granica” krajem 2015. / početkom 2016. godine).

Daljnji prijedlozi tijekom kraja 2015. i početkom 2016.

Daljnji prijedlozi bit će predstavljeni od strane Komisije u prosincu 2015./ ožujku 2016., prilikom čega bi Parlament također trebao imati moć odlučivanja, a uključivat će:
• jačanje granične agencije Frontex, proširujući njen mandat, te poduzimanje koraka prema uspostavi europske granične i obalne straže,
• trajni model preseljenja izbjeglica iz trećih zemalja diljem EU (predloženi mehanizam za preseljenje onih koji su već u EU zemljama diljem EU već je na stolu),
• reforma Dublinske regulacije i
• paket “legalne migracije”, uključujući reviziju Europske plave kartice

Odbor Europskog parlamenta odgovoran za migracije i azil je Odbor građanske slobode, pravosuđa i unutarnjih poslova. Proračunske mjere potpore rješavat će se s Odborom za proračun Europskog parlamenta.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


8 × = četrdeset osam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>