Dom / LJUDI / Nagrada Saharov: nominacije za 2015. otkrivene
14166560613_0efe4b4399_z

Nagrada Saharov: nominacije za 2015. otkrivene

Šest nominacija za ovogodišnju Nagradu Saharov za slobodu misli Europskog parlamenta, koje uključuju sedam uglednih aktivista i jednu političku koaliciju, službeno će biti predstavljeno 28. rujna na zajedničkom sastanku odbora za vanjske odnose i razvoj te pododbora za ljudska prava EP-a. Pobjednik će biti odabran u listopadu.
Nominirani za Nagradu Saharov 2015. su:
Raif Badawi, bloger iz Saudijske Arabije i autor web stranice Free Saudi Liberals, osuđen na 10 godina zatvora, 1000 udaraca bičem i novčanu kaznu zbog vrijeđanja Islama. Nominirali su ga klubovi zastupnika S&D, ECR i Zeleni/EFA.
Politički zatvorenici u Venezueli i Demokratska oporba u Venezueli koju predstavlja Mesa de la Unidad Democrática, izborna koalicija osnovana 2008. kako bi ujedinila suparnike predsjednika Huga Chaveza. Nominirali su ih EPP i zastupnici Feranando Maura Barandiaran i Dita Chrzanova.
Somalijska aktivistica za ukidanje ženskog obrezivanja i bivša ministrica Edna Adan Ismali ravnateljica je i osnivačica rodilišta u Hargeisi u Somaliji. Nominirao ju je EFDD.
Ruski fizičar, bivši zamjenik predsjednika vlade i oporbeni političar Boris Njemcov ubijen prošle veljače u Moskvi. Nominirao ga je klub ALDE.
Nadija Savčenko, ukrajinska vojna pilotkinja i članica Verkhovne Rade te ukrajinskog izaslanstva u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe privedena je 18. lipnja 2014. i nezakonito prebačena u Rusiju. Nominirao ju je ECR.
Tri zviždača: Edward Snowden, računalni stručnjak koji je objavio detalje masovnog nadzora građana od strane američke sigurnosne agencije NSA, Antoine Deltour, bivši revizor tvrtke Price Waterhouse Coopers, koji je objavio tajne porezne odluke za multinacionalne tvrtke u Luksemburgu te Stéphanie Gibaud koja je otkrila izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca UBS AG (United Bank of Switzerland). Nominirali GUE/NGL.
Nagrada Saharov
Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se borbe protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a prošlogodišnji je dobitnik Denis Mukwege, borac za prava djevojčica i žena iz Demokratske Republike Kongo.
Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet − = 0

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>