Dom / LJUDI / 20 godina nakon genocida u Srebrenici, Europski parlament izjavio “nikad više”
9671613561_0f8b8e0900_z

20 godina nakon genocida u Srebrenici, Europski parlament izjavio “nikad više”

Parlament je najsnažnije osudio genocid koji se dogodio u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine, staknuvši tijekom glasanja u četvrtak kako se “takvi strašni zločini ne smiju nikada više ponoviti”. Zastupnici žale što Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo rezoluciju o Srebrenici kojom bi se taj masakr okarakterizirao kao genocid. Zastupnici su pozvali na ubrzanje postupaka kaznenog progona za ratne zločine na međunarodnoj i državnoj razini

Zastupnici su odali počast žrtvama masakra i obilježili sjećanje na njih i na sve “okrutnosti počinjene tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji” te su izrazili suosjećanje s obiteljima žrtava, od kojih mnoge žive bez konačne potvrde o sudbini svojih srodnika.
Tijela gotovo 1200 muškaraca i dječaka- od ukupno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka koje su pogubile snage bosanskih Srba i paravojne jedinice- još nisu locirana i identificirana.

Prevladati mržnju i podjele

Eurozastupnici su odbacili “sve oblike negiranja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja ovog genocida”, dodavši da bi dvadeseta godišnjica trebala biti “novi podsjetnik na opasnosti ekstremnih oblika nacionalizma i netolerancije u društvu, koji su se dodatno pogoršali u kontekstu rata”. Također su naglasili da su regionalna suradnja i proces europskih integracija “najbolji način promicanja pomirenja te prevladavanja mržnje i podjela”.

Zastupnici posebno žale što Vijeće sigurnosti UN-a, čija je primarna zadaća očuvanje mira i sigurnosti, nije usvojilo rezoluciju o Srebrenici kojom bi se taj masakr okarakterizirao kao genocid.

Završiti sa suđenjima, promicati razumijevanje

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju da ubrza i okonča suđenja bez nepotrebnih odgađanja. Također su naglasili da je suđenjima za ratne zločine potrebno posvetiti više pozornosti na nacionalnoj razini. Također su pozvali na razvoj obrazovnih i kulturalnih programa kojima se promiče razumijevanje uzroka tih okrutnosti i podiže razina svijesti za gajenjem mira i promicanjem ljudskih prava i međuvjerske tolerancije.

Zastupnici traže od političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini da “priznaju prošlost” i “zajedno rade na boljoj budućnosti” i pozdravljaju odluku Vijeća ministra Bosne i Hercegovine da proglasi 11. srpnja danom žalosti u zemlji.

Opaska urednicima

Pokolj u Srebrenici su kao genocid prepoznali i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Čin genocida i etničkog čišćenja prepoznat je kao najveći ratni zločin koji se od kraja Drugog svjetskog rata dogodio u Europi.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


sedam − 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>