Dom / ZDRAVLJE / Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici
European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '
European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i usvojiti rezoluciju o tome.

 

Zastupnici u Europskom parlamentu ispitivat će Komisiju o tome kako EU može poduprijeti kvalitetno istraživanje lijekova na bazi kanabisa i uspostaviti norme za nefarmaceutski medicinski kanabis radi sigurnosti potrošača.

 

U nacrtu rezolucije ističe se potreba da Komisija i nacionalne vlasti utvrde jasnu razliku između medicinskog kanabisa i ostalih načina upotrebe tog sredstva. Poziva se Komisiju i države članice da pristupe rješavanju regulatornih prepreka koje ometaju znanstvena istraživanja. Isto tako ih se potiče da primjereno financiraju ta istraživanja, kao i da među medicinskim djelatnicima promiču bolje poznavanje materije medicinskog kanabisa.

 

Kontekst

 

Zastupnici smatraju da postoje snažni dokazi za to da kanabis i kanabinoidi imaju terapijske učinke u liječenju kronične boli u odraslih, da ublažavaju mučninu i povraćanje uzrokovane kemoterapijom, kao i simptome spastičnosti kod pacijenata s multiplom sklerozom.

 

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija službeno preporučila da se sastojak kanabisa kanabidiol (CBD) ne bi trebao smatrati kontroliranom tvari, postoje velike razlike među zakonodavstvima država članica u pogledu upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Usmeno pitanje Komisiji: Dubravka Šuica, Guillaume Balas, Urszula Krupa, Catherine Bearder, Estefanía Torres Martínez, Martin Häusling, Piernicola Pedicini –  Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

europskeno1

Nezabudni pozrieť

animal

Testiranje kozmetike na životinjama: zastupnici pozivaju na globalnu zabranu

Europska unija trebala bi pokrenuti diplomatsku inicijativu za globalnu zabranu ispitivanja na životinjama u kozmetičke ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 − = dva

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>