Dom / LJUDI / ŠTO EUROPA ČINI ZA MENE? EUROPSKA UNIJA I POSLOVANJE
Ivan Brezak Brkan

ŠTO EUROPA ČINI ZA MENE? EUROPSKA UNIJA I POSLOVANJE

Petak, 8. veljače 2019. Zagreb – Ulaganje u istraživanje, inovacije i jačanje konkurentnosti, zapravo je ulaganje u očuvanje jedinstvenog socijalnog modela Europske unije. Istaknuto je – među ostalim – na tribini „Europska unija i poslovanje“ na kojoj se raspravljalo o jedinstvenom europskom tržištu, glavnim smjernicama novog višegodišnjeg proračuna EU-a, te ulozi poduzetništva u budućem programu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

 

Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, osvrnula se na mobilnost radne snage na zajedničkom tržištu. „Mobilnost je i nacionalni rizik i prednost, a na nama je da  brain drain pretvorimo u prednost. I druge članice su imale isti problem, a bitno je stvoriti uvjete da se mladi koji koriste mobilnost doista i žele vratiti u Hrvatsku.“ Državna tajnica napomenula je također kako će mobilnost mladih biti jedan od prioriteta tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, uz gospodsrski rast, razvitak, unutarnju i vanjsku sigurnost, te povezanost i proširenje.  “Predsjedanje će biti veliki ispit za Hrvatsku i našu administraciju, 800 službenika proći će posebnu naobrazbu, ali veselimo se i pripremamo za taj izazov.”
Ivana Maletić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ-EPP) rekla je kako Hrvatska ne može biti konkurentna i poslovati na zajedničkom tržištu bez najnovijih znanja, vještina, te primjene visokih standarda kvalitete i produktivnog poslovanja. „Kombiniranje naprednih, digitalnih tehnologija sa specifičnim i raznolikim ljudskim vještinama i znanjima budućnost je poslovanja, zbog čega obrazovne sustave u Europi treba okrenuti praksi te mlade još tijekom srednjoškolskog obrazovanja, pa i ranije, učiti traženim digitalnim vještinama, upoznavati ih s poduzetništvom i poticati njihovu inovativnost. Samo tako će Europa i države članice moći držati korak s vremenom i osigurati dugoročan rast“, zaključila je Maletić.
Jozo Radoš, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (GLAS- ALDE) rekao je kako se – prema podacima Komisije – mali i srednji poduzetnici suočavaju s regulatornim i administrativnim preprekama, posebno u prekograničnom poslovanju. „Stoga je potreban dodatni koordinirani pristup kako bi se izbjeglo gašenje novoosnovanih tvrtki. Jedna od ključnih mjera je olakšani pristup financiranju i nalaženju poslovnih partnera. Politike EU trebaju biti praćene i potpomognute odgovarajućim nacionalnim, regionalnim i lokalnim mjerama, u svima zemljama članicama uključujući i Hrvatsku“, poručio je Radoš.

 

Marina Grgić Eldić (ZICER – Plavi ured) istaknula je da je u programima edukacije i savjetovanja poduzetničkog centra Plavog ureda samo u prošloj godini sudjelovalo 4845 postojećih i budućih poduzetnika, od kojih je  gotovo 20% mladih. „To pokazuje da interes za poduzetništvo nikada nije bio veći, a ono što im je svima na početku potrebno su povoljno i kontinuirano financiranje. Trenutno su najpopularnije potpore za samozapošljavanje i kreditna sredstva koja su financirana EU novcem, a pri čijem korištenju im Plavi ured, jačanjem njihovih poduzetničkih kompetencija, već godinama pruža jedinstvenu podršku.“

 

Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala Netokracija istaknuo je kako je digitalizacija novi predvodnik ekonomije, a na brojnim pozitivnim primjerima vidi se kako tvrtke iz Hrvatske imaju kapaciteta pratiti europske i globalne trendove.

Dodao je kako bi domaći poduzetnici trebali pratiti što se događa u našem susjedstvu i učiti jedni od drugih. “EU je pomogla svojim fondovima i institucionalni novac izravno je doprinio razvoju malih tvrtki u Hrvatskoj. Naši poduzetnici trebali bi posvijestiti činjenicu da je EU tržište naše tržište i da se na njemu mogu i moraju natjecati, no isto tako moraju biti svijesni da će uz brojne prilike naići i na brojne izazove.”

 

Tribina Europska unija i poslovanje“ održana je u sklopu ciklusa „Što Europa čini za mene?“ kojim je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj – uoči europskih izbora u svibnju – otvorio raspravu o ulozi i važnosti Unije u svakodnevnom životu građana. Nakon rasprave, održana je radionica s volonterima i aktivistima kampanje Ovaj put glasam.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam − 3 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>