Dom / ZDRAVLJE / Testiranje kozmetike na životinjama: zastupnici pozivaju na globalnu zabranu
animal
PHOTO: European Union

Testiranje kozmetike na životinjama: zastupnici pozivaju na globalnu zabranu

Europska unija trebala bi pokrenuti diplomatsku inicijativu za globalnu zabranu ispitivanja na životinjama u kozmetičke svrhe prije 2023. godine.

U EU-u je prodaja kozmetičkih proizvoda ispitanih na životinjama zabranjena od 2013.

Zastupnici ističu da to nije spriječilo uspjeh europske kozmetičke industrije koja osigurava oko dva milijuna radnih mjesta. Međutim, oko 80 % zemalja u svijetu i dalje dopušta ispitivanje na životinjama i stavljanje na tržište kozmetičkih proizvoda koji su ispitani na životinjama.

Europski zastupnici također su ukazali da unutar EU sustava ima nedostataka, budući da se neka kozmetika testira na životinjama izvan EU-a prije ponovnog testiranja u EU-u koristeći alternativne metode i potom se stavlja na EU tržište.

Većina sastojaka prisutnih u kozmetičkim proizvodima upotrebljava se i u mnogim drugim proizvodima, kao što su farmaceutski proizvodi, deterdženti, hrana, te postoji mogućnost da su ti proizvodi ispitani na životinjama.

Nedostatak pouzdanih informacija o kozmetičkim proizvodima na kojima se ispitivanja na životinjama još uvijek provode i koji se uvoze u EU predstavlja ozbiljan problem. EU mora osigurati da se niti jedan proizvod koji je ispitan na životinjama u trećoj zemlji ne stavi na tržište EU-a.

Zastupnici pozivaju države članice da se koriste svojim diplomatskim mrežama kako bi izgradile koaliciju u okviru UN-a za potporu globalnoj zabrani ispitivanja na životinjama u kozmetičkoj industriji.

Zastupnici žele osigurati da zabrana ispitivanja na životinjama u kozmetičke svrhe koju provodi EU ne bude oslabljena bilo kakvim trgovinskim pregovorima ili pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Kontekst

Prema Posebnom istraživanju Eurobarometra br. 442 iz ožujka 2016., 89 % građana EU-a slaže se da bi Europska unija trebala činiti više u pogledu promicanja veće osviještenosti o važnosti dobrobiti životinja na međunarodnoj razini, a 90 % građana EU-a smatra da je važno uspostaviti visoke standarde dobrobiti životinja koji će biti priznati diljem svijeta.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 6 = osam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>