Dom / EKO/OKOLIŠ / Europski parlament podržao smanjenje emisija stakleničkih plinova i planove za šumarstvo kako bi se ispunili Pariški ciljevi
Sustainable mobility. Clean transport system. Low emission mobility.Clean alternative vehicule.
Sustainable mobility. Clean transport system. Low emission mobility.Clean alternative vehicule.

Europski parlament podržao smanjenje emisija stakleničkih plinova i planove za šumarstvo kako bi se ispunili Pariški ciljevi

Do 2030. godine ugljični dioksid (CO2) koji se oslobađa u transportu, poljoprivredi, građevini i otpadu, mora se smanjiti za 30 %, a svako krčenje šuma u EU-u morat će se nadoknaditi sadnjom novih stabala.

 

Ciljevi EU-a trebaju postati i obvezujući nacionalni ciljevi za sektore koji nisu pokriveni EU sustavom trgovanja emisijama – poljoprivreda, transport, građevina i otpad, koji zajedno čine oko 60 % emisija stakleničkih plinova u EU-u.

 

Ovi rezovi će doprinijeti ispunjavanju ukupnog kolektivnog napora EU-a, pod Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, kako bi se postiglo smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 % u svim sektorima, u odnosu na razine iz 1990. godine

 

Šumarstvo kao sredstvo za suzbijanje klimatskih promjena

 

Parlament je također usvojio zasebni zakon koji ima za cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede i šumarstva i povećanje apsorpcije šuma kao načina rješavanja klimatskih promjena. Europske šume apsorbiraju godišnje gotovo 10 % ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u.

 

Predloženi zakon uspostavlja pravila po kojima države članice EU-a moraju osigurati da je krčenje šuma u ravnoteži sa sadnjom novih stabala i potaknuti CO2 apsorpciju šuma, poljoprivrednih površina i travnjaka. Zastupnici su podržali ove odredbe dodajući kako bi od 2030. godine države članice trebale pojačati apsorpciju CO2 kako bi se prekoračile emisije, u skladu s dugoročnim ciljevima EU-a i Pariškim sporazumom.

 

Citati

„Ključno je da države članice ispunjavaju svoje klimatske obveze kako bi se ostvario cilj EU koji podrazumijeva dodatno smanjenje stakleničkih plinova i postigla stabilizacija njihove koncentracije u atmosferi. Zajedničkim djelovanjem i ambicioznom klimatskom politikom trebamo postići održivi razvoj na cijeloj planeti kako bi unaprijedili kvalitetu života budućih generacija“, izjavila je Dubravka Šuica.

Usvojenom Uredbom uspostavili smo pravni okvir za nastavak provedbe postojeće energetsko klimatske politike EU-a u razdoblju nakon 2021. godine. Zahvaljujući djelovanju vlasnika šuma i poljoprivrednika u pogledu skladištenja ugljika u šumama i tlu doprinosi se ispunjavanju obveza EU-a u području klimatskih promjena i osigurava se provedba preuzetih obveza iz Pariškog sporazuma“, rekla je Marijana Petir.

„Snažno podržavam ambiciozne ciljeve EU u području smanjenja emisije stakleničkih plinova. Zalažem se za održivi pristup gospodarenju šumskim resursima te za održavanje ravnoteže između krčenja šuma i sadnje novih stabala. Nužno je promicati konkurentne i održive nacionalne šumske politike država članica u skladu s dugoročnim ciljevima EU i Pariškim sporazumom. Pred hrvatskom politikom gospodarenja šumskim zemljištem sada je još jedan zahtjev: jednakost emisija i apsorpcije emisija stakleničkih plinova”, naglasio je Jozo Radoš.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


četiri × = 12

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>