Dom / POLITIKA / Emmanuel Macron brani ideju „europske suverenosti“
Visit of the President of the French Republic to the European Parliament in Strasbourg - Antonio TAJANI, EP President welcomes Emmanuel MACRON, President of the French Republic
Visit of the President of the French Republic to the European Parliament in Strasbourg - Antonio TAJANI, EP President welcomes Emmanuel MACRON, President of the French Republic

Emmanuel Macron brani ideju „europske suverenosti“

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je raspravljao o budućnosti Europe s europskim zastupnicima i predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom.

 

„Europski parlament je po mome miąljenju sjediąte europskog legitimiteta, odgovornosti i europske vitalnosti. Ovdje se odigrava dio budućnosti Europe, (…) ovdje se mora dogoditi ponovno rođenje Europe pod vodstvom njezinih naroda. ®elim da nadvladamo podjele između sjevera i juga Europe, istoka i zapada, mlade i stare Europe”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

 

„Naąa je odgovornost u narednim mjesecima organizirati pravu europsku raspravu i rokove koji će omogućiti naąim narodima da izaberu”, poručio je Macron zastupnicima u Europskom parlamentu godinu dana prije europskih izbora. „Suočeni smo s velikim potresima u svijetu, stoga nam je potreban europski suverenitet”.

 

Pozdravljajući predsjednika Macrona, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani poručio je: „Hvala ąto ste sudjelovali u istinskoj raspravi s europskim zastupnicima. Budućnost Europe počinje ovdje, u srcu europske demokracije. Vrijeme je da ova vizija postane stvarnost: kontrolirana migracija i obrambena politika za sigurnu Europu”.

 

Većina čelnika klubova zastupnika pohvalila je proeuropski zamah predsjednika Macrona i nedavnu francusku vojnu intervenciju u Siriji, pozivajući na veće europsko jedinstvo i dovrąetak stvaranja europske vojske. Ostali zastupnici u Europskom parlamentu istaknuli su danaąnje izazove Europske unije: borba protiv terorizma, upravljanje migracijskom krizom, digitalna tehnologija i dovrąetak ekonomske i monetarne unije.

 

Citati

 

„Danaąnjom raspravom s francuskim predsjednikom Macronom potvrđeni su naąi prioriteti: sigurnost za europske građane, zaątita naąih granica, borba protiv terorizma, rast eurozone i zajednička obrana. Jasno nam je da ne smijemo odustati od europskog identiteta koji predstavlja viąe od zajedničkih vrijednosti – on je temelj na kojem je izgrađena naąa kultura i zajedniątvo!“, rekla je Dubravka ©uica.

 

„Čuli smo danas od predsjednika Macrona vrlo idealistički govor o očuvanju europske demokracije i europskog suvereniteta. No, s druge strane, izostavio je spomenuti nedavne događaje u Siriji u kojoj situacija eskalira dok je rat uąao u osmu godinu. Europska demokracija i suverenitet nisu ugroľeni, s druge strane – ľivoti u Siriji jesu i zato to opredjeljenje za čovjeka i vrijednosti treba pokazati na djelu, a ne samo na riječima“, izjavila je Marijana Petir.

 

„Pozdravljam ąto je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao Europljane da obnove predanost demokraciji gradeći novu europsku suverenost koja će pruľiti osjećaj sigurnosti građanima. Posebno pozdravljam Junckerov poziv EU da pruľi europsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana kako se ne bi ponovili ratovi iz 90-ih. Tu vidim priliku za Hrvatsku da bude predvodnica europskih politika na Zapadnom Balkanu!“, naglasio je Tonino Picula.

„Macron je potvrdio svoju potpunu europsku opredijeljenost ąto znači da europska ideja i jačanje Unije imaju jasnu budućnost! Govoreći o raznim oblicima suverenosti vaľno je da je francuski predsjednik naglasio prehrambenu i digitalnu suverenost!
Njegov stav o proąirenju na Zapadni Balkan nije najbolji. Svim drľavama treba dati mogućnost ulaska u EU čim ispune “domaću zadaću”, a ne čekati produbljenje EU! To ne ide zajedno, kako to Macron govori”, rekao je Ivan Jakovčić.

„Iz govora predsjednika Macrona istaknuo bih njegove poznate ciljeve jačanja EU kao ąto su traľenje europske suverenosti, formiranje budľeta iz vlastitih sredstava i oporezivanje digitalnog gospodarstva. Jednako tako vaľno je istaknuti stav francuskog predsjednika o stalnoj potrebi rada za europsku demokraciju, kao i njegov projekt konzultacija s građanima koje planira provesti tijekom izbora za Europski parlament i koji preporučuje kao univerzalni model za europske izbore,” izjavio jeJozo Radoą.

 

„Poątovani gospodine predsjedniče Francuske Republike, kad govorite o europskoj suverenosti koja nadopunjuje nacionalnu, između ostaloga i u gospodarstvu te strateąkim investicijama, moram reći da ne vidim kako to protekcionizam koji ątiti strateąke grane francuskog gospodarstva koristi ostalim članicama. EU krasi raznolikost i zato su univerzalna rjeąenja krojena prema potrebama velikih u startu osuđena na propast. A Vaąa se reformska agenda, gospodine predsjedniče, temelji upravo na takvim rjeąenjima”, rekla je Ruľa Tomaąić.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 + = sedam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>