Dom / POLITIKA / PLENARNA SJEDNICA U STRASBOURGU, 11. – 14. VELJAČE – IZDVOJENO
parlament

PLENARNA SJEDNICA U STRASBOURGU, 11. – 14. VELJAČE – IZDVOJENO

Budućnost Europe / Giuseppe Conte

Talijanski premijer Giuseppe Conte raspravljat će o budućnosti Europe s članovima Europskog parlamenta u utorak poslijepodne. To će biti sedamnaesta u nizu debata o budućnosti Europe između šefova država ili vlada EU-a i zastupnika u Europskom parlamentu.

 

Izravna strana ulaganja

Parlament će glasovati o uspostavi prvog alata na razini EU-a za praćenje izravnih stranih ulaganja na temelju sigurnosti, kako bi se zaštitili strateški sektori kao što su voda, promet ili komunikacije te tehnologije, uključujući poluvodiče, umjetnu inteligenciju i robotiku. Konferencija za novinare zakazana je za srijedu u 15.30. (Četvrtak)

 

Civilna zaštita

U utorak će se glasovati o nadogradnji mehanizma EU-a za civilnu obranu, koji se 2017. i 2018. suočio sa šumskim požarima, olujama i poplavama. Novi zakon pomoći će državama članicama da brže i učinkovitije reagiraju na katastrofe, dijeleći sredstva civilne zaštite na adekvatnije načine. (Utorak)

 

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Zastupnici u Europskom parlamentu ispitivat će Komisiju o tome kako EU može poduprijeti kvalitetno istraživanje lijekova na bazi kanabisa i uspostaviti norme za nefarmaceutski medicinski kanabis radi sigurnosti potrošača.

 

Bosna i Hercegovina

Zastupnici su pozvali vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave s ustavnim i političkim reformama radi napretka integracijskog procesa s EU-om.  U nacrtu rezolucije u kojoj se procjenjuje napredak Bosne i Hercegovine na putu prema mogućem pristupanju EU-u, zastupnici Europskog parlamenta uočili su da se od sredine 2017. proces reformi povezanih s EU-om značajno usporava unatoč tome što se zemlja obvezala provoditi plan reformi.

Ulaganje u regije EU-a

Parlament će glasovati o pravilima financiranja EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. kako bi se nastavilo ulagati u sve regije i time potaknulo ekonomsku i socijalnu koheziju. Vjerojatno će se suprotstaviti smanjenju financijskih sredstava namijenjenih regijama i odobriti nove ciljeve kao što su podrška inovacijama, digitalizaciji, energetskoj tranziciji, obrazovanju i pristupu zdravstvenoj skrbi.Konferencija za novinare zakazana je za 15 sati. (Srijeda)

 

Trgovinski sporazum EU-Singapur

Zastupnici će odlučiti hoće li odobriti sporazume o slobodnoj trgovini i zaštiti ulaganja između EU-a i Singapura, koji će ukinuti gotovo sve tarife između dviju strana u roku od pet godina i omogućiti slobodnu trgovinu uslugama, zaštititi jedinstvene europske proizvode i otvoriti singapursko tržište javnih nabava za tvrtke iz EU-a. Konferencija za tisak zakazana je za 14.30. (Srijeda)

 

Prekogranična plaćanja EU-a izvan Eurozone

Parlament će glasovati o novom zakonu kojim se ukida diskriminacija s kojom se korisnici platnih usluga u EU-u suočavaju izvan eurozone. Banke bi trebale jednako naplaćivati za prekogranična plaćanja u eurima i domaća plaćanja te učiniti troškove pretvorbe valuta transparentnijima. (Četvrtak)

 

Uvjeti prijevoza za životinje

Nakon izvješća o lošem postupanju s prevezenim životinjama, zastupnici u Europskom parlamentu razmotrit će načine za poboljšanje njihove dobrobiti te će pozvati države članice EU-a da bolje provedu postojeća pravila koja štite životinje u transportu, primjenjuju stroge kazne za počinitelje i poboljšavaju uvjete prijevoza. (Četvrtak)

 

Predsjednikov dnevnik

Predsjednik EP-a Antonio Tajani u ponedjeljak poslijepodne otvorit će EP-ov Radio Studio i otkriti spomen ploču Antoniju Megalizziju i Bartoszi Orent-Niedzielskom, dvojici novinara ubijenih tijekom napada u Strasbourgu u prosincu. U utorak poslijepodne održat će bilateralni sastanak s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, a u srijedu poslijepodne otvorit će 6. samit predsjednika parlamenata s Euromediterana.

 

100 dana do europskih izbora

Služba za medije EP-a organizirat će brifing za novinare koji će obilježiti 100 dana do izbora novog Europskog parlamenta, koji će se fokusirati na predstojeće ključne datume, debate vodećih kandidata, medijske alate i praktične detalje o uslugama dostupnim na sam dan izbora, kao i u kampanji. (Srijeda)

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


jedan × = 4

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>