Dom / EKONOMIJA / Održana konferencija ”Quo vadis, Europa?“ o političkoj, gospodarskoj i digitalnoj budućnosti Europe
PHOTO © European Union

Održana konferencija ”Quo vadis, Europa?“ o političkoj, gospodarskoj i digitalnoj budućnosti Europe

”EU je potrebna odlučnost i vizija”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na konferenciji ”Quo vadis, Europa?” u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, održanoj danas u muzeju Mimara. Na konferenciji su govornici bili i zastupnici Dubravka Šuica (EPP) i Tonino Picula (S&D),ministrica gospodarstva Martina Dalić, kao i inozemni gosti, poput direktora Googlea za javnu politiku i suradnju s vladama za istočnu Europu Marcina Olendera.

Premijer je u uvodnom govoru dodao da je priča o EU dugo bila priča o uspjehu te je početak kriza EU detektirao u institucionalnim krizama oko Ustava EU 2004.-05., nakon kojih su došle ekonomska te potom i migrantska. Za potonju je rekao da se ”mora rješavati na izvoru, na vanjskim granicama EU… bez dileme ključ je u provedbi akcijskog plana između EU i Turske”.

Na prvom panelu ”Europa danas: više unije ili manje?“ zastupnica Šuica založila se za više konsenzusa na razini EU te veće ovlasti Europskoj službi za vanjsko djelovanje. ”Jedino udruženi možemo odgovoriti na izazove”, rekla je Šuica istaknuvši kako joj je drago da u Hrvatskoj populizam i euroskepticizam nije odnio pobjedu na izborima, nego stranke srednje struje. Zastupnik Picula istaknuo je kako su ”socijalne funkcije države oslabile u krizi, mladi žive lošije od roditelja iako su visokoobrazovani”. Na temu populizma rekao je ”Neliberalni političari ušli su u europsku politiku puno prije ulaska Trumpa u Bijelu kuću.”

O posljedicama Brexita, populizmu i nezadovoljstvu građana koje se izražava na izborima i referendumima osvrnuli su se ipotpredsjednik Međunarodnog europskog pokreta iz Njemačke, Bernd Hütteman te dr. Kai Oppermann sa Sveučilišta Sussex iz Velike Britanije. Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta, javila se video vezom porukom da je glavno pitanje ne ono treba li manje ili više Europe, nego kako Europu učiniti boljom.

Na drugom panelu ”Europa sutra: digitalna, inovativna, progresivna?“ koji je okupio stručnjake iz gospodarskog sektora, rasprava je bila usmjerena na razvoj i jačanje funkcionalnog jedinstvenog europskog digitalnog tržišta i inovacija. Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, Martina Dalić, izrazila je stav Vlade Republike Hrvatske prema kojemu ona želi pomoći IT sektoru uspostavom posebnog ureda. Optimizam za suradnju s novom Vladom izrekao je Boris Drilo, član uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije. Zastupnica u Europskom parlamentu iz Estonije, Kaja Kallas (ALDE) u svojem je video-govoru naglasila važnost da i vlade razmišljalju kao start-upovi jer jedino tako stvaraju klimu za razvoj sektora.

O poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj i EU i usporedbi s SAD-om govorili su i Tea Žakula s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te osnivač i direktor tvrtke Farmeron, Matija Kopić.

Marcin Olender iz Googlea zaključio je raspravu sljedećim riječima: ”Cijela Europa trebala bi se više fokusirati na prilike nego na probleme, ne samo Hrvatska.”

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× jedan = 3

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>