Dom / EKONOMIJA / Zastupnici traže više sredstava za zapošljavanje i mlade u 2017. kao što je EU i obećala
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Zastupnici traže više sredstava za zapošljavanje i mlade u 2017. kao što je EU i obećala

Na plenarnom glasovanju u srijedu Europski parlament je zahtijevao više sredstava za pomoć mladim ljudima pri zapošljavanju, za poticanje gospodarskog rasta te pomoć trećim zemljama s ciljem ublažavanja migracijske krize. Zastupnici ne podržavaju rezove predložene od strane Vijeća na nacrt proračuna za 2017. Očekuju da će neka od dodatnih potrebnih sredstava doći iz novih sredstava kroz reviziju dugoročnog proračuna, Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO).

Zastupnici su postavili ukupna sredstva za 2017., na 160,7 milijardi eura (+4.1 milijardi eura  u odnosu na nacrt proračuna) za obveze i 136.7 milijardi eura  (+ € 2,5 milijardi ) za plaćanja. Rezolucija o stajalištu Parlamenta o proračunu EU za 2017. donesena je s 446 glasa za, 184 protiv i 60 suzdržanih.

 

Mladi, rast i zapošljavanje

Na primjer, zastupnici žele dodati 1,5 milijardi eura izdvajanja za inicijativu zapošljavanja mladih, kako bi pomogli mladima koji traže posao. Također zastupnici predlažu da se doda 1,24 milijardi eura za Instrument za povezivanje Europe (CEF), koji financira infrastrukturne projekte i program Obzor 2020, koji podupire istraživačke projekte. Dodatna sredstva trebala bi se dobiti kroz reviziju dugoročnog EU proračuna, kroz Višegodišnji financijski okvir (VFO).

 

Izbjeglička i migracijska kriza

Sredstva potrebna za dogovor s Turskom i drugi ad hoc fondovi ili instrumenti ne bi trebala oštetiti postojeće vanjsko djelovanje Unije, uključujući razvojne politike, kažu zastupnici Europskog parlamenta. Pitaju se i jesu li su sredstva za projekte u trećim zemljama dovoljna, s obzirom na trenutnu izbjegličku i migracijsku krizu. Zastupnici su stoga odbili rezove na ovom području (poglavlje 4. „ Globalna Europa).

 

Poljoprivreda

Zastupnici su povećali izdvajanja za sektor poljoprivrede za 600 milijuna eura u odnosu na nacrt proračuna, kako bi se uhvatili u koštac s posljedicama krize u mljekarskom sektoru i ruskog embarga.

 

Kultura

Parlament traži veću potrošnju za kulturu, komunikacije i građanstvo povećanjem sredstava na primjer za MEDIA potprogram za 10.882.000 eura i Multimedia akcije za 13 milijuna eura.

 

Sljedeći koraci

Nakon plenarnog glasovanja započet će trotjedno „mirenje“ s Vijećem, u cilju postizanja dogovora između dviju institucija na vrijeme kako bi ga EP izglasao i predsjednik Schulz potpisao u prosincu. Ako Parlament i Vijeće ne postignu dogovor o proračunu do kraja postupka “mirenja”, Europska je komisija dužna predstaviti novi nacrt proračuna.

 

 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 + pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>