Dom / EKONOMIJA / Kako zaštiti zviždače, ljude koji štite javni interes?
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Kako zaštiti zviždače, ljude koji štite javni interes?

Kako neke multinacionalne tvrtke uspiju platiti jako malo poreza? Poštuju li se naša temeljna prava? Parlament brine o ovim pitanjima stoga je osnovao istražni odbor za skandale LuxLeaks i Panamski dokumenti te se založio za obranu privatnosti građana od tajnih službi. 

 

Zviždači su važni za rad Parlamenta

Edward Snowden otkrio je kako američka sigurnosna služba nadzire građane te je na osnovu tih otkrića Europski sud pravde poništio ugovor o transatlantskom prijenosu podataka “Safe Harbour” koji se tiče rada tvrtki poput Facebooka i Googlea. Posljedično, EU trenutno pregovara s američkom vladom o novom ugovoru tzv. “Privacy Shield” dok Parlament prati razvoj.

Što se tiče porezne politike, Antoine Deltour odgovoran je za curenje podataka u slučaju LuxLeaks koji je otkrio sustavno olakšavanje poreznih obaveza za multinacionalne tvrtke, dok su Panamski dokumenti otkrili mrežu lažnih tvrtki postavljanih kako bi se sakrio trag pravim vlasnicima bogatstva te prevarilo porezni sustav.

 

Parlament podržava zviždače

Parlament je zatražio od država članica da omoguće sigurnu zaštitu Edwardu Snowdenu kao borcu za ljudska prava. On je optužen za špijunažu i krađu podataka vlade SAD-a.

 Uz to, mnogi zastupnici podržali su Antoinea Deloura i čestitali mu na hrabrosti – on je jedan od dobitnika Europske nagrade za građane 2016. Prošlog mjeseca osuđen je od strane suda u Luksemburgu, izdana mu je uvjetna kazna od 12 mjeseci dok je novinar suradnik oslobođen.

 

Kako zaštiti zviždače

Zastupnici su podržali direktivu o poslovnim tajnama koja pomaže tvrtkama s pravnim pitanjima vezanim uz krađu poslovnih tajni. Naglasili su važnost toga da zakon ne smije biti suprotstavljen medijskim slobodama ili ograničiti rad novinara, naročito vezano uz istrage i zaštitu izvora. Kritičari kažu da zakon ima previše rupa te da je potrebna pouzdanija zaštita za zviždače.

Izvješće posebnog odbora za organizirane zločine iz 2013. pozvao je Komisiju da uspostavi program zaštite zviždača, ali Komisija je odbila prijedlog.

 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


šest − = 4

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>