Dom / EKO/OKOLIŠ / Moramo pametno upravljati poljoprivrednim zemljištem
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Moramo pametno upravljati poljoprivrednim zemljištem

Klimatske promjene i sve veći broj stanovnika predstavljaju neke od najvećih izazova suvremene poljoprivrede. Odgovori na pitanja održive poljoprivrede mogu se naći u tehnološkom napretku, poručuje zastupnica Anthea McIntyre (ECR, UK) u svom savjetodavnom izvješću kojeg je Parlament podržao prošli tjedan. 

 

“Rado bih vidjela poljoprivrednike uključene u inovacije, da imaju korist od tehnologije, da nam pokažu u kojem smjeru se tehnologija treba razvijati da im bude korisna, da identificiraju probleme. Inovacije nisu samo tema za znanstvene laboratorije”, kaže zastupnica.

U izvješću spominje nekoliko područja u kojima se treba potaknuti istraživanje, primjerice u uzgoju bilja. “Nove tehnike uzgoja uštedjele su u poljoprivredi površinu veličine Latvije. Možemo proizvesti više koristeći manje zemlje, što znači da ne uništavamo bioraznolikost.”

Upravljanje vodenim resursima je također značajno pitanje: “Zastrašujuće je da poljoprivreda iskorištava 70 posto svježe vode na svijetu. Moramo unaprijediti kulture kako bi mogle rasti uz manju potrošnju vode te unaprijediti tehnologiju zalijevanja kako se voda ne bi trošila neprecizno.”

Zastupnica se zalaže za više javnih rasprava o rizicima i koristima korištenja tehnologija u poljoprivredi. “Trebamo debatu o raspoloživim tehnikama u poljoprivredi kako bismo vidjeli gdje možemo ostvariti najviše vrijednosti. Imamo tehnologije koje bi ljudi spremnije prihvatili ako bi znali više o njima.”

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× pet = 10

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>