Dom / EKONOMIJA / Tri četvrtine Europljana želi više mjera EU-a
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Tri četvrtine Europljana želi više mjera EU-a

Dok je nezaposlenost u Uniji i dalje iznad osam posto, više od tri četvrtine Europljana u zadnjem istraživanju Eurobarometra reklo je kako žele više zajedničkih mjera na razini EU-a u borbi za nova radna mjesta. Predsjednik parlamentarnog Odbora za zapošljavanje Thomas Händel poručio je čelnicima država članica kako trebamo tražiti „investicije u visoko-kvalitetna, održiva radna mjesta“. Saznajte više o ulozi EU-a u borbi protiv nezaposlenosti.
Stopa nezaposlenosti u EU iznosi 8,6 posto, najniža od proljeća 2009., dok je nezaposlenost među mladima na 18,6 posto. Rezultati su različiti diljem EU-a, od četiri posto u Republici Češkoj, 13,3 u Hrvatskoj do 24 posto u Grčkoj.

Istraživanje Eurobarametra Europskog parlamenta pokazuje kako je borba protiv nezaposlenosti drugi po redu prioritet u politici za većinu građana, nakon terorizma. Od 28 tisuća ispitanika 77 posto želi djelovanje od strane EU-a u borbi protiv nezaposlenosti, dok 69 posto smatra da su mjere koje se trenutno provode nedovoljne.

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednik parlamentarnog Odbora za zapošljavanje Thomas Händel kaže: „Rezultat pokazuje da EU-ov glavni cilj za vrijeme osnivanja zajednice, mir među državama, nije dovoljan. Novi cilj Europe treba biti socijalna pravda, kraj nezaposlenosti i siromaštva. Svaka četvrta osoba živi na ili ispod praga siromaštva, stopa nezaposlenosti među mladima neprihvatljivo je visoka, dok porast nesigurnih radnih mjesta vodi sve više građana da sumnjaju u prosperitet kroz suradnju.“
Što EU radi po pitanju nezaposlenosti

Rješavanje dugotrajne nezaposlenosti jedno je od prioriteta Junckerove komisije. Strategija Europa 2020 uključuje mjere za mobilnost mladih, inovacije, obrazovanje, društvenu uključenost i cilj da se 20 milijuna Europljana digne iz siromaštva. Novo izdanje EURES mreže za sve koje traže radna mjesta dobilo je zeleno svjetlo zastupnika u veljači i trebalo bi pomoći u boljem povezivanju potrage i potražnje na tržištu rada.

U rezoluciji iz srpnja ove godine zastupnici su zatražili novi dugotrajni plan financiranja za borbu protiv nezaposlenosti, naročito među mladima. U lipnja Komisija je pokrenula novi program za stjecanje novih vještina.

 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


dva + = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>