Dom / POLITIKA / Protumonopolska politika
logo2

Protumonopolska politika

Komisija je Googleu uputila dvije obavijesti o utvrđenim činjenicama. U dodatnoj obavijesti o utvrđenim činjenicama Komisija je potvrdila svoj preliminarni zaključak da je Google zloupotrijebio svoj vladajući položaj jer je na svojim stranicama s rezultatima pretraživanja sustavno stavljao u povoljniji položaj svoju uslugu uspoređivanja cijena.

Osim toga, Komisija je u obavijesti o utvrđenim činjenicama obavijestila Google o svojem preliminarnom stajalištu da je taj poduzetnik zloupotrijebio svoj vladajući položaj jer je umjetno ograničio prikazivanje konkurentskih oglasa pri pretraživanju interneta na web-mjestima trećih osoba.

Uspoređivanje cijena
Nakon što je u travnju 2015. uputila obavijest o utvrđenim činjenicama na koju je Google odgovorio u rujnu 2015., Komisija je provela dodatne istražne mjere. U današnjoj dodatnoj obavijesti o utvrđenim činjenicama navodi se niz dodatnih dokaza i podataka kojima se potvrđuje preliminarni zaključak Komisije da je Google zloupotrijebio svoj vladajući položaj jer je na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavljao u povoljniji položaj vlastitu uslugu uspoređivanja cijena. Dodatni se dokazi odnose, među ostalim, na način na koji Google vlastitu uslugu uspoređivanja cijena stavlja u povoljniji položaj u odnosu na sličnu konkurentsku uslugu, učinak koji istaknuto prikazivanje web-mjesta u Googleovim rezultatima pretraživanja ima na njegov promet te razvoj prometa u okviru Googleove usluge uspoređivanja cijena u odnosu na njegove konkurente. Komisiju brine to što korisnici ne vide uvijek najrelevantnije rezultate u okviru svojeg upita za pretraživanje, što šteti korisnicima i potiskuje inovacije.
Osim toga, Komisija je detaljno ispitala Googleovu tvrdnju da usluge uspoređivanja cijena ne bi trebalo promatrati izdvojeno, nego zajedno s uslugama koje pružaju trgovinske platforme kao što su Amazon i eBay. Komisija i dalje smatra da usluge uspoređivanja cijena i trgovinske platforme pripadaju zasebnim tržištima. U današnjoj dodatnoj obavijesti o utvrđenim činjenicama navodi se da čak i ako su trgovinske platforme dio tržišta na koje Google svojom poslovnom praksom utječe usluga uspoređivanja cijena zauzima znatan dio toga tržišta te da je Google svojim postupanjem oslabio ili čak marginalizirao tržišno natjecanje svojih najbližih konkurenata.
Komisija upućivanjem dodatne obavijesti o utvrđenim činjenicama potvrđuje svoj preliminarni zaključak, ali istovremeno štiti Googleovo pravo na obranu jer mu pruža priliku za službeni odgovor na dodatne dokaze. Za odgovor na dodatnu obavijest o utvrđenim činjenicama Google i Alphabet imaju na raspolaganju osam tjedana.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


5 × pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>