Dom / LJUDI / Protuterorizam
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Protuterorizam

Oko pet tisuća Europljana putovalo je u područja gdje traju sukobi te se pridružilo terorističkim skupinama – ti, takozvani “strani borci” predstavljaju prijetnju po svom povratku u Europsku uniju. Europski parlament trenutno radi na o izvješćima u kojima se predlaže kriminalizacija svih postupaka koje se mogu smatrati pripremom za izvršenje terorističkog napada te dodatne kontrole granica za sve one koji ulaze ili izlaze iz EU-a. 

Radikalizacija

Parlament radi na projektu de-radikalizacije te je već u studenom usvojio rezoluciju o sprječavanju radikalizacije u zatvorima i putem Interneta. Radi se o, kako kaže zastupnica Monika Hohlmeier (EPP, Njemačka), “vrlo važnoj točci plana borbe protiv terorizma”.

Internetska propaganda

Borba protiv terorizma vodi se i na internetu, gdje ISIL, primjerice, šalje dnevno oko 100 tisuća tvitova. Stoga koordinator za protuterorizam za EU Gilles de Kerchove naglašava kako su potrebne mjere za smanjenje tzv. virtualog Kalifata. Uloga Europola pri time je značajna jer organizacija pregledava sadržaj na društvenim mrežama te izvještava o sumnjivim aktivnostima.

Strani borci

Zakonodavstvo EU-a već kažnjava neke aktivnosti, primjerice narudžbu napada, ali prema novim pravilima išlo bi se korak dalje, te se kaznilo sve aktivnosti koje se smatraju pripremnim aktivnostima za izvršenje napada, primjerice, trening ili edukacija unutar ili izvan Europe, putovanje u inozemstvo i financiranje terorističkih aktivnosti. Odbor za građanske slobode glasovat će o prijedlogu 4. srpnja.

Odvojeni prijedlog odnosi se na građane EU-a koji se vraćaju u EU iz zona u kojima traju sukobi kako bi pripremili teroristički čin. Uključuje obavezne provjere na vanjskim granicama EU-a te usporedbu nacionalnih baza podataka o izgubljenim ili ukradenim dokumentima na svim vanjskim granicama. Prijedlog je već dobio zeleno svjetlo Odbora za građanske slobode 21. lipnja, a idući je korak pregovori s Vijećem država članica.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ dva = 5

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>