Dom / EKO/OKOLIŠ / Tehnološka i razvojna pitanja u poljoprivredi
Flickr: Anthea McIntyre
Flickr: Anthea McIntyre

Tehnološka i razvojna pitanja u poljoprivredi

Do 2015. godine očekuje se da će populacija doseći 9,6 milijuna te da će potražnja za hranom porasti za 70 %. Kako proizvesti dovoljno hrane za cijeli svijet kada trenutno 795 milijuna ljudi prema podacima UN-a nema dovoljno hrane za aktivan i zdrav život? Na zadnjoj plenarnoj sjednici zastupnici su naglasili važnost ulaganja u poljoprivrednu tehnologiju kako bi se povećala efikasnost i smanjila ekološka šteta.

U EU-u prema podacima Eurostata 10,35 % emisija CO2 rezultat su poljoprivrede. Uzgoj biljaka i životinja za hranu globalno je odgovoran za 11 do 15 % emisija stakleničkih plinova, bez da se uzima u obzir šteta od uništenja šuma, transporta, pakiranja, prodaje i otpada. Jan Huitema (ALDE, Nizozemska) :“Farmeri imaju kapacitet i znanje za inovacije, ali su ograničeni pravilima i prekomjernim zakonodavstvom”, kaže Huitema. Mnoge nove tehnike, primjerice borba protiv štetočina korištenjem insekata, već postoje, ali zbog europske regulative inovacije se ne ostvaruju.”

Britanska zastupnica Anthea McIntyre (ECR, UK) : “Velike korporacije znaju i sigurna sam da će imati u vidu raznolikost u planiranju budućeg razvoja. Ne smijemo zaboraviti na vrijednosti pametne poljoprivrede jer je dizajnirana za smanjenje pesticida i gnojiva te optimizaciju potrošnje vode.”

Maria Heubuch (Zeleni/EFA, Njemačka) napisala je izvješće o inicijativi u kojem kritizira fokus na monokulture i ovisnost o gnojivima. “Previše zemlje u Africi koristi se za proizvodnju usjeva za prodaju umjesto za prehranu lokalnog stanovništva. Stoga su afričke zemlje ovisne o uvoznoj hrani i ranjive zbog promjenjivih cijena na svjetskom tržištu.

Marina

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 × osam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>