Dom / POLITIKA / Parlament poziva EU da pomogne poljoprivrednicima u borbi protiv nepoštenih trgovačkih praksi
logo2

Parlament poziva EU da pomogne poljoprivrednicima u borbi protiv nepoštenih trgovačkih praksi

Europska komisija trebala bi izaći s prijedlozima za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kako bi se osigurala poštena plaća poljoprivrednicima i širi izbor za potrošače, kaže se u nezakonodavnoj rezoluciji usvojenoj u utorak. Ovi prijedlozi trebaju imati za cilj održavanje poštenih i transparentnih odnosa između proizvođača hrane, dobavljača i distributera, te osigurati da tržišta rade kako bi trebala. Zastupnici su također izrazili zabrinutost glede pretjerane proizvodnje i rasipanja hrane koji proizlaze iz nepoštenih trgovačkih praksi.

Za neravnotežu u dohocima i moći u lancu opskrbe hranom potrebno je pronaći hitno rješenje kako bi se poboljšao položaj poljoprivrednika u prehrambenom sektoru, kaže se u rezoluciji usvojenoj u utorak. Zastupnici su naglasili da je prodaja po cijenama nižima od troškova proizvodnje i ozbiljna zlouporaba poljoprivrednih namirnica, kao što su mliječni proizvodi te voće i povrće, koje veliki maloprodajni lanci prodaju po preniskim cijenama kako bi privukli kupce, predstavljaju opasnost za dugoročnu održivost proizvodnje tih namirnica u EU-u.

Nepoštene trgovačke prakse mogu učiniti štetu individualnim igračima u lancu opskrbe hranom, posebno poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima. Proizvođači ponekad posluju s gubitkom nakon pregovora s drugim subjektima u prehrambenom lancu, npr. u slučajevima umanjenja vrijednosti i smanjenja cijena u supermarketima. Potrošači također trpe štetu, tako što im se ograničava izbor proizvoda i pristup novoj i inovativnoj robi, rekli su zastupnici.

Dobrovoljni i samoregulatorni sustavi zasada ne daju dovoljno rezultata zbog manjka ispravne provedbe, podzastupljenosti poljoprivrednika, nepristranih struktura upravljanja, sukoba interesa među uključenim stranama, mehanizama za rješavanje sukoba koji ne odražavaju „čimbenik straha” u dobavljača te zbog činjenice da se ne primjenjuju na cijeli lanac opskrbe.

Međutim, EP smatra da treba nastaviti razvijati i promicati Inicijativu lanca opskrbe i druge dobrovoljne sustave na nacionalnoj razini i na razini EU-a kao dodatak djelotvornim i pouzdanim provedbenim mehanizmima na razini država članica kojima će se zajamčiti mogućnost anonimnog ulaganja pritužbi i uspostava sankcija odvraćajućeg učinka, kao i koordinaciju na razini EU-a. Zastupnici potiču proizvođače i trgovce, pa i udruge poljoprivrednika, da se uključe u takve inicijative.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− 8 = jedan

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>