Dom / OBRAZOVANJE / 10 ključnih promjena vezane za prodaju duhanskih proizvoda u EU
logo2

10 ključnih promjena vezane za prodaju duhanskih proizvoda u EU

1) Veća i obavezna slikovna zdravstvena upozorenja
Grafički zdravstvena upozorenja sa fotografijom, tekstom i informacije o prestanku pušenja će pokriti 65% prednje i stražnje strane omota. Prikazom društvenih i zdravstvenih učinaka pušenja, upozorenja su dizajnirana kako bi obeshrabila ljude od pušenja i potakla ih da prestanu s pušenjem. Upozorenja su grupirane u tri seta, tako da se rotira svake godine, kako bi se osiguralo da oni zadrže svoj učinak što je duže moguće.
2) Zabrana prodaja cigareta i duhana sa karakternim okusom
Cigarete i duhanski proizvodi više ne mogu imati karakterni okus kao što je mentol, vanila ili slatkiša koji maskiraju okus i miris duhana. U slučaju proizvoda s više od tržišnog udjela od 3% (na primjer mentol), zabrana će se primjenjivati ​​od 2020. godine.
3) Zamjena KNUM označavanje
Katran, nikotin i ugljični monoksid (KNUM) označavanje na cigaretama i duhanu sada će biti zamijenjeno s informacijskom poruke koja obavještava potrošače da duhanski dim sadrži više od 70 tvari poznate da izazivaju rak. Istraživanja su pokazala da KNUM obilježavanje može dovesti u zabludu jer vjeruju da neki proizvodi su manje štetni za njihovo zdravlje. Nove informacije će točnije odražavati istinske zdravstvene posljedice pušenja.
4) Nema više promotivnog ili obmanjujućeg omota
Cigarete moraju imati kvadratni oblik kako bi se osigurala vidljivost u kombinaciji sa zdravstvenim upozorenjima. Slim paketi i drugi paketi više neće biti dopušteni. Paketi koji sadrže manje od 20 cigareta također su zabranjeni.
Promotivni i / ili obmanjujući znaci ili elementi nisu dozvoljeni na duhanskim paketima. Pozivanje na stil života, okus ili aromu, posebne ponude, prijedlozima da je pojedini proizvod manje štetan od drugog, ili da je poboljšana biorazgradivost ili druge prednosti za okoliš, biće zabranjeni.
5) Obavezno elektroničko izvješće o sastojcima
Kako bi skupili što više informacija o sastojcima koji se nalaze u duhanskim proizvodima i njihovim učincima na zdravlje i ovisnost, proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda obvezni su izvješćavaju o sastojcima svih proizvoda koje stavljaju na tržište Europske unije kroz standardizirani elektronički oblik.
6) Sigurnost i kvaliteta zahtjevi za e-cigarete
Direktive o duhanskim proizvodima ne zabranjuje e-cigarete. Umjesto toga, po prvi put, određeni sigurnostni i kvalitetni zahtjevi su uvedeni za e-cigarete koje sadrže nikotin.
Prije svega, pošto je nikotin otrovna tvar, Direktiva postavlja maksimalni nivo koncentracije nikotina. Sastojci E-cigareta moraju biti visoke čistoće i e-cigarete trebaju dostaviti istu količinu nikotina za dimova iste snage i trajanja.
7) Pakiranje i označavanje pravila za e-cigarete
Zdravstvena upozorenja za e-cigarete postaju obvezna te informiraju potrošača da e-cigareta sadrži nikotin i ne bi trebala biti korištena od strane nepušača.
Pakiranje mora imati popisane sve sastojaka sadržane u proizvodu, informacije o nivou nikotina i upute za uporabu i informacije o štetnim učincima, rizičnim skupina.
Promotivni elementi nisu dozvoljeni na pakiranju e-cigarete i prekogranična oglašavanja i promocija e-cigareta je zabranjena.
8) Praćenje i izvješćivanje o zbivanjima u vezi s e-cigaretama
Zato što je e-cigarete su relativno novi proizvod, Direktiva propisuje praćenje i izvještavanje proizvođača i uvoznika, te da oni moraju obavijestiti države članice o svim proizvodima koje stavljaju na tržište i godišnje izvještavati o prodanim količinama, sklonosti potrošača i trendovima.
Države članice će pratiti tržište za bilo kakav dokaz da e-cigareta može dovesti do ovisnosti o nikotinu ili duhanu, posebice kod mladih ljudi i nepušača.
9) Mogućnost da se zabrani prodaja preko granice
Zemlje EU mogu zabraniti prekograničnu prodaje duhanskih proizvoda, koje daju potrošačima pristup proizvodima koji nisu u skladu s ovom Direktivom. Ukoliko neka država EU odabere ovu opciju, u prodajnim mjestima ne mogu dostaviti svoje proizvode potrošačima koji se nalaze u toj zemlji.
10) Mjere za borbu protiv ilegalne trgovine
Nove mjere namijenjene za borbu protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima širom EU-a se sastoje od novih vidljivih i nevidljivih elemenata (npr hologrami), koji bi trebali pomoći organima u borbi protiv ilegalne trgovine.
Ove mjere će biti uvedene za cigarete i duhan u 2019.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


šest + 8 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>