Dom / POLITIKA / Suradnja policije: zastupnici za jačanje Europola kao štita protiv terorizma
logo2

Suradnja policije: zastupnici za jačanje Europola kao štita protiv terorizma

Zahvaljujući novim pravilima upravljanja, koje je EP usvojio u srijedu, Europski policijski ured Europol uskoro će biti u mogućnosti ojačati napore u borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih kaznenih djela, te brže odgovoriti na prijetnje. Nove ovlasti dolaze s jakim zaštitnim mjerama za zaštitu podataka i demokratskom kontrolom.

Europski Parlament i Vijeće su se u studenom prošle godine dogovorili o nacrtu ovih pravila. Uz pomoć njih želi se ojačati mandat Europola, te osigurati njegova spremnost u borbi protiv rastućeg prekograničnog kriminala i terorističkih prijetnji, te olakšati Europolu osnivanje specijaliziranih odjela koji bi odmah bili u stanju odgovoriti na nove prijetnje.
Brže uklanjanje online terorističke propagande:

U cilju bržeg rada, Europol će u nekim slučajevima biti u mogućnosti razmjenjivati podatke izravno s privatnim osobama, kao što su poduzeća ili nevladine organizacije. Na primjer, Europolove internet jedinice mogle bi izravno kontaktirati Facebook i tražiti da web stranica kojom upravlja ISIS bude izbrisana, čime bi se zaustavilo širenje terorističke propagande.

Bolja informiranost:

Da bi se izbjegla neinformiranost u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, države članice morat će Europolu dostaviti podatke koje traži. Kako bi se poticala razmjena informacija, Europol će biti obvezan jednom godišnje izvijestiti Europski parlament, Vijeće, Komisiju i nacionalne parlamente o  informacijama dobivenim od pojedinih država članica.

Zaštita podataka i demokratski nadzor:

Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da Europolove nove ovlasti idu ruku pod ruku s jačim zaštitnim mjerama za zaštitu podataka i parlamentarnim nadzorom. Rad Europola također će biti pod nadzorom grupe koju će sačinjavati članovi iz nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 × osam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>