Dom / EKONOMIJA / Tribina “Budućnost EU: sigurnost i slobode”
logo2

Tribina “Budućnost EU: sigurnost i slobode”

U sklopu ciklusa tribina ”Europski petak’, danas u 11 sati u Kući Europe održana je tribina “Budućnost EU: sigurnost i slobode” u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Akademije za politički razvoj.

U ulozi govornika sudjelovali su Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu (EPP), Jozo Radoš, član Odbora za vanjske poslove i Pododbora za sigurnost i obranu u Europskom parlamentu (ALDE), Zlatko Sokolar, iz Uprave za granice Ravnateljstva policije (Ministarstvo unutarnjih poslova),Krešimir Perović, iz Sektora za Schengensku koordinaciju i projekte Europske unije, također iz MUP-a, te Mirko Bilandžić, stručnjak za međunarodnu sigurnost, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na tribini se vodila rasprava o utjecaju migrantske krize na promjene u Schengenskom prostoru i pitanjima budućnosti Schengena te pripremama Hrvatske za pristup Schengenskom prostoru. Važna tema tribine bila je i suradnja EU-a i država članica u borbi protiv terorizma.

Posebna tema bila je i nadolazeća ažurirana Globalna strategija Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, za koju je zastupnik EPP-a Andrej Plenković najavio da se planira objaviti 24. lipnja, odnosno samo dan nakon referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Govoreći o potrebi izrade nove strategije, zastupnik Plenković je istaknuo da je Unija značajno napredovala u integraciji sigurnosnog sektora, međutim zbog drukčijih sigurnosnih okolnosti i novih i hibridnih prijetnji, nužno je ažuriranje Europske sigurnosne strategije iz 2003. U dijelu rasprave o odnosima EU-a i Rusije, zastupnik Plenković je poručio kako politički uvjeti za ukidanje sankcija Rusiji nisu ispunjeni te dodao: “Nije EU odabrala biti strateški rival Rusiji, već je Rusija odabrala biti strateški rival EU.”

U raspravi o budućnosti Schengena, Jozo Radoš, zastupnik ALDE-a, poručio je kako je nemoguće da EU u potpunosti zatvori granice, ali i kako parcijalan Schengen nema smisla te da on mora biti cjelovit. Nekadašnji ministar obrane iznio je i informaciju da je proračun SAD-a za obranu gotovo tri puta veći od ukupnog izdvajanja za obranu EU te da većina država EU ne smatra obrambena pitanja prioritetom.

Panelisti su se osvrnuli na prijetnje terorističkih napada, a stručnjak za međunarodnu sigurnost Mirko Bilandžić je poručio kako EU u borbi protiv terorizma ima previše reaktivan pristup te da same strategije nisu dovoljne za rješavane problema. Bilandžić smatra da je Hrvatska još uvijek na niskoj razini prijetnje od terorizma iako je u prošlosti imala iskustva s islamističkim terorizmom.

Na tribini su sudjelovali i predstavnici MUP-a te pridonijeli raspravi pogledima na hrvatsku spremnost na Schengen te policijsku suradnju država članica EU. Krešimir Perović iz Sektora za Schengensku koordinaciju i projekte Europske unije istaknuo je kako Schengen predstavlja interes za Hrvatsku, kao i znak povjerenja od EU te je naglasio da se predviđena sredstva iz Schengenskog instrumenta učinkovito troše. Zlatko Sokolar iz Uprave za granice dodao je kako je hrvatska granica jedna od najvećih u EU te da su još od 2001. godine u sigurnost uložena velika sredstva. Istaknuo je kako Hrvatska ima jednog časnika za vezu u Europolu, te da se informacije razmjenjuju na dnevnoj bazi.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


5 − = četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>