Dom / POLITIKA / Ministri vanjskih poslova Europskog Parlamenta procenjuju napredak reformi Albanije i Bosne i Hercegovine
logo2

Ministri vanjskih poslova Europskog Parlamenta procenjuju napredak reformi Albanije i Bosne i Hercegovine

Ključne političke i upravne reforme potrebne u Albaniji napreduju, ali su potrebne daljnje promjene da bi stigli do dela u kojoj pregovori o pristupanju u EU bi mogli početi, rekao je Odbor za vanjske poslove Europske Unije u utorak. Nedavni zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU pozdravili su članovi Europskog parlamenta, i posebnom rezolucijom oko ovog pitanja se glasovalo u utorak.
Albanija
Rezoluciju o Albaniji, koji je sastavio Knut Fleckenstein, kaže da ako želi započeti pregovore o pristupanju EU, mora prvo da pojača svoje napore u ključnim prioritetnim područjima, kao što su vladavina prava, pravosudne reforme, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformi javne uprave i osnovna prava.
Odbor za vanjske poslove je i dalje zabrinut zbog raširene korupcije u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i drugim područjima. Oni su također zabrinuti zbog “rasprostranjene autocenzure među novinarima, koji su ponekad fizički ometani u praćenju određenih događaje ili su dobili prijetnje zbog svog rada”.
U rezoluciji se pozdravlja predanost Albanije u borbi protiv radikalizacije i terorizma. Oni pohvaljuje zemlju za poduzimanje mjera kako bi se spriječio odljev stranih boraca da se pridruže ISIS-u u Iraku i Siriji, a preporučuju da Albanija podijeli više informacija s članicama EU u tom pogledu.
Bosna i Hercegovina
Predstavnici za vanjske poslove EU pozdravljaju aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Oni također pozivaju vlasti da nastave s ustavnim, zakonskim i političkim reformama i naprave stalan napredak prema EU.
U rezoluciji koju je pripremio zastupnik Cristian Dan Preda, osuđuje ideju o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o državnoj razini pravosuđa Bosne i Hercegovine jer kaže da to dovodi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet zemlje.
Zastupnici Europskog parlamenta osuđuju raširenu korupciju u zemlji i izrazili su zabrinutost zbog povećanog pritiska stavljen na sudstvo od strane političara. U rezoluciji se također poziva vlast da pojača napore kako bi osigurala učinkovitiju suradnju u cijeloj zemlji između policije, obavještajnih i sigurnosnih službi u borbi protiv terorizma.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 − = pet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>