Dom / POLITIKA / Europski zastupnici traže detalje dogovora između EU i Turske i poštovanje međunarodnog prava
turkey
FOTO: Flickr.

Europski zastupnici traže detalje dogovora između EU i Turske i poštovanje međunarodnog prava

Zastupnici traže detalje dogovora čelnika EU-a s Turskom o upravljanju tokovima migrantata i izbjeglica, naglasivši da se međunarodna pravila za azil moraju poštivati. U plenarnoj raspravi u srijedu s Vijećem i Komisijom, većina lidera klubova zastupnika ustraje na tome da se pregovori o pristupanju Turske Europskoj Uniji i razgovori o liberalizaciji viznog režima za turske državljane koji putuju u EU ne bi trebali povezivati s pitanjem izbjeglica.

Prijetnje slobodi medija u Turskoj, nedavno oduzimanje kontrole nad novinama “Zaman”, kao i postupanje Turske prema kurdskoj manjini, teme su o kojima su zastupnici raspravili s nizozemskom ministricom Jeanine Hennis-Plasschaert i potpredsjednikom Komisije Valdis Dombrovskisom. Raspravljali su i o fiskalnoj politici i koordinaciji ekonomske politike Europskog semestra – temama sastanka na vrhu sljedećeg tjedna.

Kontekst – uloga EP-a

Promjene pravila o vizama podrazumijevaju prebacivanje dotične države iz jednog popisa u drugi u sklopu aneksa relevantne uredbe (za takve promjene potrebno je suodlučivanje Parlamenta i Vijeća).
Nakon toga Komisija pregovara s tom državom o uvjetima, koje potpisuje Vijeće, a potreban je i pristanak Parlamenta.
Jednu milijarda eura iz EU-proračuna koje je Komisija je obećala za Tursku za izbjeglice, kao i sva potencijalno dodatna sredstva koja dolaze iz EU, morati će biti dogovorena i odobrena od strane Parlamenta u proračunskom postupku.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× jedan = 9

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>