Dom / POLITIKA / Izvješće o bivšoj jugoslavenskoj Republici Makedoniji i Crnoj Gori za 2015
european parliament
FOTO: Flickr.

Izvješće o bivšoj jugoslavenskoj Republici Makedoniji i Crnoj Gori za 2015

Ako bivša jugoslavenska Republika Makedonija može prekinuti svoj trenutni politčki zastoj, održati uskoro demokratske i pravedne izbore, i nastaviti s reformama, onda ne bi trebalo biti više prepreka da se započnu pretpristupni pregovori, rekli su zastupnici u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. U odvojenoj rezoluciji također su pozdravili postojan napredak Crne Gore prema EU.

Bivša jugoslavenska Republika Makedonija

“Država se nalazi u presudnim vremenima su – ne samo da se bivšu jugoslavensku Republiku Makedoniju predugo drži kao kandidata na vratima EU-a, već je suočena i s izazovom tisuća izbjeglica na svojim granicama”, rekao je izvjestitelj EP-a Ivo Vajgl (ALDE , Slovenija). “Došlo je vrijeme da se napravi korak prema euro-atlantskim integracijama, te da se započne razgovor o priključenju Eurskoj Uniji, ako se izbori odviju u skladu s demokratskim standardima”, dodao je.

U rezoluciji usvojenoj s 404 glasova za, 76 protiv i 29 suzdržanih, zahtijeva se od političkih lidera da provedu politički sporazum iz lipnja/srpnja 2015. i nastave hitno s reformama. To bi pomoglo zemlji da prevlada svoju politički krizu, pripremi se za skore pravedne i demokratske izbore, zakazane za 5. lipnja 2016., te da se stvori put za EU pregovore, na koje zemlja čeka već desetljeće.

EP uviđa da je bivša jugoslavenska Republika Makedonija ”djelovala kao odgovoran partner u suočavanju s golemim priljevom migranata i izbjeglica”. Ona se suočila s nezabilježenim priljevom migranata s obzirom na to da je 2015. kroz nju prošlo više od 500 000 osoba. Zastupnici su pozvali Komisiju da pruži jaču podršku za upravljanje granicama.

Zastupnici su također zabrinuti zbog raširene korupcije, osobito u državnoj i lokalnoj upravi, javnoj nabavi te financiranju političkih stranaka, te apeliraju na vladu da suzbije korupciju na neselektivan način.

Crna Gora

“Crna Gora je i dalje dobra priča zapadnog Balkana i drago mi je da se to u našoj rezoluciji odražava “, rekao je izvjestitelj Charles Tannock (ECR, Velika Britanija), dodajući da je 2016. vrlo važna godina za Crnu Goru. “Ovo je deseta godišnjica od proglašenja neovisnosti, godina u kojoj zemlja ide na birališta za parlamentarne izbore, te je u procesu ključnih pregovora o mogućem ulasku u NATO. ”

Zastupnici su pozdravili postojan napredak pristupnih pregovora s Crnom Gorom, ali napominju da je korupcija i dalje ozbiljan problem, osobito u javnoj nabavi, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju, prostornom planiranju, privatizaciji i građevinarstvu. Pozdravljaju osnivanje Agencije za sprječavanje korupcije, te pozivaju Crnu Goru da borbu protiv korupcije učini prioritetom.

EP je pohvalio proaktivno sudjelovanje i konstruktivnu ulogu Crne Gore u misijama upravljanja krizom pod vodstvom EU-a, te provedbu međunarodnih ograničavajućih mjera, među ostalim i u kontekstu odgovora na nezakonito pripajanje Krima Rusiji i događaja u istočnoj Ukrajini. Zastupnici pozdravljaju pozdravlja odluku NATO-a da Crnoj Gori uputi pozivnicu za članstvo.

Rezolucija je usvojena podizanjem ruku.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 9 = četrdeset pet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>