Dom / ZDRAVLJE / Zastupnici odobrili ažurirana pravila za pomoć u zaustavljanju prenosivih bolesti životinja
FOTO: Flickr.
FOTO: Flickr.

Zastupnici odobrili ažurirana pravila za pomoć u zaustavljanju prenosivih bolesti životinja

Zastupnici su u utorak podržali mjere za sprečavanje i zaustavljanje izbijanja bolesti životinja, kao što su ptičja gripa ili afrička svinjska kuga, o čemu su se neformalno dogovorili s Vijećem ministara EU u lipnju 2015. Ovaj nacrt zakona o prenosivim bolestima između životinja, ali potencijalno i na ljude, naglašava važnost prevencije, te bi trebao pomoći profesionalcima držati korak sa znanstvenim napretkom.

“Usvajanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja je velika pobjeda. Ovaj zakon omogućava tri stvari. Prvo, on spaja zdravlje i blagostanje životinja te ga povezuje s ljudskim zdravljem. Ova izravna poveznica, zajedno s naglaskom na odgovorno korištenje antibiotika, pomoći će nam u borbi protiv rastuće antimikrobne rezistencije. Drugo, on omogućuje vlastima i proizvođačima da se više usredotoče na prevenciju i kontrolu prenosivih životinjskih bolesti. I treće, on objedinjuje oko 40 zakonskih akata u jedan temeljni akt”, kaže reporter Jasenko Selimovic (ALDE, Švedska).

Prevencija: bolje stočarstvo i odgovorno korištenje lijekova

Nova pravila, u skladu s dugogodišnjim stajalištem Parlamenta, stavljaju veći naglasak na prevenciju i razjašnjavaju odgovornosti poljoprivrednika, trgovaca, životinjskih stručnjaka, uključujući veterinare te vlasnike kućnih ljubimaca u tu svrhu.

Svi će poljoprivrednici, vlasnici životinja i trgovci biti dužni primjenjivati načela dobre poljoprivredne prakse i odgovornu uporabu veterinarskih lijekova. Veterinari će morati podići svijest o interakciji životinjskog zdravlja i blagostanja s ljudskim zdravljem i antimikrobnom rezistencijom. Europska komisija će, sa svoje strane, pratiti stvarnu upotrebu životinjskih antibiotika u zemljama članicama i redovito objavljivati usporedne podatke u tu svrhu.

Brze, transparentne, uključujuće i znanstveno utemeljene odluke

Novi zakon će osnažiti EU komisiju da poduzme hitne mjere za borbu s emergentnim bolestima koje bi mogle imati “vrlo značajan utjecaj” na javno zdravstvo i poljoprivrednu proizvodnju. Zastupnici su također osigurali da stručnjaci Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) budu konzultirani pri ažuriranju EU popisa potencijalno opasnih bolesti te da će organizacije poljoprivrednika, veterinarske udruge, pokreti za dobrobit životinja i drugi biti uključeni u izradu alternativnih planova.

Poboljšanje dobrobiti životinja i borba protiv ilegalne trgovine ljubimcima

Sve kontrolne mjere u slučaju bolesti morat će uzeti u obzir dobrobit životinja i poštedjeti ciljane životinje, uključujući i životinje lutalice, svake izbježive boli, tjeskobe ili patnje.

Kako bi pomogli spriječiti prenošenje bolesti životinja kod lutalica ili ilegalnih ljubimaca, zastupnici su umetnuli pravilo koje bi zahtijevalo da se svi profesionalni čuvari i prodavači ljubimaca registriraju, te također osnažili Komisiju da potakne države članice da postave nacionalnu bazu pasa, mačaka i drugih ljubimaca, ako bude potrebno.

Sljedeći koraci

Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja usvojen je bez glasovanja u ranom drugom čitanju nakon što ga je odobrilo Vijeće u prosincu 2015. godine. Nakon glasovanja Parlamenta, uredba sada može biti objavljena u Službenom listu Europske unije te će stupiti na snagu 20 dana nakon toga.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 1 = dva

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>