Dom / ZDRAVLJE / EU uvodi novu europsku zdravstvenu jedinicu za brži odgovor na hitne situacije
doctor

EU uvodi novu europsku zdravstvenu jedinicu za brži odgovor na hitne situacije

Europska unija danas uvodi europsku zdravstvenu jedinicu kako bi olakšala mobilizaciju liječničkih timova i timova za javno zdravstvo te opreme u slučaju hitnih situacija unutar i izvan EU-a.

Europska zdravstvena jedinica omogućava državama članicama EU-a i drugim europskim zemljama koje sudjeluju u sustavu da stave na raspolaganje liječničke timove i opremu za brzu mobilizaciju prije hitnih situacija osiguravajući time brži i predvidljiviji odgovor. Zdravstvena bi jedinica mogla uključivati hitne liječničke timove, stručnjake za javno zdravstvo i koordinaciju zdravstvenih usluga, mobilne laboratorije za biološku zaštitu, zrakoplove za medicinsku evakuaciju i timove za logističku podršku.

Cilj je europske zdravstvene jedinice omogućiti znatno brži i učinkovitiji odgovor EU-a u slučaju zdravstvenih kriza. Iskustva u borbi protiv ebole pokazala su da je mobilizacija liječničkih timova bila ključni problem. Zahvaljujem svim državama članicama koje su dosad pridonijele i potičem druge da se priključe kako bi EU mogao zadovoljiti sve veće potrebe i omogućiti bolje planiranje i pripremu prije nego što katastrofe nastupe, izjavio je povjerenik Christos Stylianides, domaćin današnjeg događanja na visokoj razini u Bruxellesu uoči osnivanja jedinice.

Okvir za europsku zdravstvenu jedinicu dio je novog Europskog kapaciteta za odgovor na hitne situacije (poznatog kao „dobrovoljni fond“) Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Timove i opremu za dobrovoljni fond dosad su osigurale Belgija, Češka, Finska, Francuska, Luksemburg, Njemačka, Španjolska, Švedska i Nizozemska.

Kontekst

Jedna od ključnih poteškoća tijekom borbe protiv epidemije ebole bila je nemogućnost brze mobilizacije liječničkog osoblja što je stvorilo veće logističke probleme i probleme s upravljanjem. Zbog te su situacije Njemačka i Francuska krajem 2014. predložile inicijativu „Bijele kacige“ čime su se postavili temelji sustava. Europska zdravstvena jedinica sada je dio Europskog kapaciteta za odgovor na hitne situacije.

Mehanizmom EU-a za civilnu zaštitu olakšava se suradnja 33 europske države (28 država članica EU-a, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške i Srbije). Turska je u postupku pristupanja Mehanizmu. Te države sudionice udružuju sredstva koja zatim mogu staviti na raspolaganje zemljama zahvaćenima katastrofama diljem svijeta. Kada se Mehanizam aktivira njime se koordinira pružanje pomoći unutar i izvan EU-a. Europska komisija upravlja Mehanizmom u okviru Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije.

Kako bi se povećala spremnost i odgovor EU-a na katastrofe 2014. je uspostavljen Europski kapacitet za odgovor na hitne situacije („dobrovoljni fond“) u okviru kojeg se za odgovor na hitne situacije diljem svijeta okupljaju i stavljaju na raspolaganje oprema i niz unaprijed dodijeljenih timova za pomoć.

Uvođenje Europske zdravstvene jedinice bit će ujedno i europski doprinos Svjetskoj jedinici zdravstvenih radnika za intervencije u hitnim situacijama osnovanoj pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 + šest =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>