Dom / ZDRAVLJE / Nismo daleko od cjepiva za virus zika, kaže glavni znanstvenik WHO-a Roberto Bertollini
zika

Nismo daleko od cjepiva za virus zika, kaže glavni znanstvenik WHO-a Roberto Bertollini

Virus zika dovodi se u vezu sa slučajevima mikrocefalije u dojenčadi, dok njegovo brzo širenje puni naslovnice svjetskih medija. Ovog tjedna zastupnici Odbora za zaštitu okoliša i javno zdravlje raspravljali su o problemu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije. Nakon saslušanja Roberto Bertollini, glavni znanstvenik WHO-a, poručio je kako smo spremni za kontrolu širenja.

Za virus se zna od 1947. Kako to da do sada nemamo cjepivo?

Radi se o jednoj od brojnih zaraza o kojima znamo, ali nemamo cjepivo jer su izbijale na ograničenom teritoriju i blage su. Samo u zadnje vrijeme, s prvim slučajevima mikrocefalije u Francuskoj Polineziji od 2013. do 2014., oglasile su se uzbune. Sada je stanje mnogo ozbiljnije i imamo podršku javnosti i vlada da se radi na cjepivu.

Koliko dugo će trebati da se razvije cjepivo? Koje su šanse za uspjeh?

Smatram da ćemo biti uspješni. Sada imamo veliko iskustvo s virusom ebole, kada smo razvili cjepivo u jako kratko vrijeme. Optimistični smo da ćemo imati verziju za testiranje u idućih 15 do 18 mjeseci. Ebola je bila velika pouka mnogima i stavovi su se promijenili.

Postoji li rizik širenja zaraze u EU? Koji je najbolji, a koji najlošiji scenarij te jesmo li spremni reagirati?

Najgore je da komarci stignu u Europu te počnu širiti zarazu. Jedan od scenarija je da uzrok budu komarci koji su već prisutni u zemljama južne Europe. Najbolje je i najvjerojatnije je da ukoliko problem nastane, mi izoliramo područje jako brzo te eliminiramo komarce koji prenose virus.

Jesmo li sigurni da mikrocefaliju uzrokuje zika virus? Mogu li drugi faktori također biti odgovorni?

Virus je izoliran kod te dojenčadi i veza je vrlo jaka. Naravno, ne možemo isključiti ostale faktore – genetiku, druge viruse i ostalo.

Što je s pretpostavkom da mikrocefaliju uzrokuju pesticidi koji se dodaju u pitku vodu?

Radi se o pesticidu koji je korišten više od 20 godina i nikada se nije identificirao slučaj malformacije. Smatra se sigurnim kako bi se dezinficirala voda za piće, stoga smatram da trenutno nema dokaza.

Mislite li da će program ubijanja komaraca biti efikasan? Što mislite o idejama da se u prirodu puste genetski modificirani komarci i bakterija Wolbachia?

Trebamo novo oružje za otporne prijenosnike zaraze i imamo više mogućnosti od kojih je jedna GM komarci koji ne prenose zarazu. Druga je sterilizacija muških komaraca uz pomoć radijacije, a treća je širenje bakterije koja također čini muške komarce neplodnima. Mislim da je to efikasna metoda koja je bolja od korištenja tona pesticida na koje su komarci sve više otporni.

WHO je najavio da su potrebni milijuni dolara za financiranje istraživanja. Očekujete li od EU-a da sudjeluje?

Da. Obećano je 53 milijuna dolara, od kojih će WHO primiti 25-28, dok ostalo ide drugim agencijama kao što je UNICEF.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet + 1 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>