Dom / EKONOMIJA / Komisija predlaže 500 milijuna eura za pomoć Tunisu
Flickr: Pierre Moscovici
Flickr: Pierre Moscovici

Komisija predlaže 500 milijuna eura za pomoć Tunisu

Europska komisija je spremna i dalje pomagati Tunisu u prevladavanju gospodarske teškoće i postizanja održivog rasta. Nakon zahtjeva Tunisa, Komisija je predložila dodatnu makro-financijsku pomoć Tunisu i do 500 milijuna eura. Ova pomoć će biti u obliku srednjoročnih kredita po povoljnim uvjetima financiranja .

Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, tvrdi da Europska komisija pruža veću podršku za reformu u Tunisu. Politički proces tranzicije Tunisa je bio okrenut ekonomskim izazovima od 2011 godine. „Nedavni teroristički napadi pogoršavaju ionako ranjivu platnu bilancu i fiskalne pozicije, stvarajući važne financijske potrebe.

Teroristički napadi u 2015-toj dodatno su pogoršali situaciju ključnih gospodarskih sektora, kao što su turizam i prijevoz. Ovaj makro-financijski program nadopunjuje značajnu razvojnu pomoć EU-a koje Tunis već prima u okviru Europske politike putem Europskog instrumenta za susjedstvo (ENI) i drugih vanjskih financijskih instrumenata EU. Ta pomoć iznosi više od 1 milijarde eura nepovratnih sredstava pod uvjetom da Tunis otvara nova radna mjesta,  kao i sektorske pomoći, na primjer kako bi podržao svoju proizvodnju maslinovog ulja.

Program EU makro-financijske pomoći će pomoći Tunisu da pokriju potrebe za 2016 i 2017 godinu, a podržava reformske mjere usmjerene na postizanje održive platne bilance i proračunskog stanja, poboljšanje investicijske klime i poticanje gospodarske integracije.

Krajnji cilj je pomoći Tunisu postaviti uvjete za održivi gospodarski rast. Program bi trebao biti dopuna novoj sveobuhvatnoj gospodarskoj prilagodbi i reformi programa koji se trenutno raspravlja između Tunisa i Međunarodnog monetarnog fonda.

 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 × osam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>